'Ponorka' v práci je nepríjemná, ale dá sa zvládnuť

Medzi ľuďmi to občas zaškrípe a niekedy ťažko ovládame emócie.

18.03.2014 13:00
práca, kolektív, problém Foto:
Ak máte v práci, ktorá vás baví ponorkovú chorobu, mali by ste s ňou zatočiť.
debata

Neraz je to výsledok ponorkovej choroby, ktorá sa objavuje azda všade, kde sú dlhodobejšie vzťahy. Ak vám na nich záleží, prekonáte ju.

Zákerný neduh

Všetko beží fajn, ale odrazu si začnete uvedomovať únavu zo stereotypu, neviete sa uvoľniť a zasmiať na kolegovom vtipe, aj keď je dobrý. Strácate chuť spolupracovať a ani poriadne netušíte príčinu takého postoja. Vtedy môže ísť o hromadenie napätia z toho, že ste spolu dennodenne a riešite dookola tie isté pracovné problémy a veľakrát i tie súkromné. Príliš dobre sa poznáte a už vám lezú kolegovia na nervy, začínate mať na niektoré ich prejavy alergiu. Ovplyvňuje to atmosféru na pracovisku, aj vás osobne.

Chýbajú podnety

Ak máte prácu, ktorá vás baví a aj v kolektíve sa nájdu príjemní a inšpiratívni ľudia, mali by ste s ponorkovou chorobou zatočiť. Nedajte jej šancu zničiť čo máte radi, nech vás radšej nakopne k pokusu zlepšiť ovzdušie. Ľahko by to totiž mohlo skĺznuť aj do vážnejších osobných konfliktov, ba i vyprovokovať k veľmi agresívnemu správaniu, dokonca k davovej psychóze, či u jednotlivcov k psychickým poruchám. Nemusí však k tomu dôjsť, ale chce to snahu o zmenu, motiváciu k novým nápadom, či projektom. To všetko by mal byť kolektívny záujem, no iniciatíva sa musí niekde zrodiť, možno aj vo vašej hlave.

Oddýchnite si od seba

Niekedy najviac pomôže dať si odstup, využiť predĺžený víkend na výlet, alebo odísť na párdňovú dovolenku. Vyčistite si hlavu, vypnite telefóny, neotvárajte mailovú schránku. Buďte s ľuďmi, ktorých ste dávnejšie nevideli, spoznávajte nových, venujte sa svojim záľubám a zabudnite na chvíľu na pracovné povinnosti a problémy, oddýchnite si od kolegov. S oddýchnutou mysľou prídete na príjemné myšlienky a s novou energiou sa vám určite podarí pozitívnejšie vnímať aj pracovné prostredie, povzniesť sa nad mnohé veci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný kolektív #kolegovia #ponorková choroba

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...