Povedať rázne nie nie je až také ťažké

Vo vzťahu si svoje presadiť viete, no v práci je to už všetko komplikovanejšie?

14.03.2014 10:15
unavená žena, vyčerpaná žena, workoholička Foto:
Ak sa to nenaučíte, môžete dopadnúť aj takto.
debata

Nie ste sama. Možno, že sa tešíte z novej práce, dlho ste takú kreatívnu hľadali, šéf a kolegovia sú fajn. Nemáte sa na čo sťažovať. Len tej práce, ktorú vám nakladajú, je čoraz viac. Svoj postoj musíte prejaviť už na začiatku. Inak sa môže ľahko stať (a to môžete mať aj najlepších kolegov na svete), že budú pomaličky zisťovať, kde máte hranice. Nebodaj odhalia, že ste mäkká. Môžu si s vami začať kývať, ako chcú. A práve to nemôžete dopustiť!

Ak cítite jasnú nespravodlivosť, porozprávajte sa o tom s kolegami. Používajte pokojne slová ako „zdá sa mi to nespravodlivé“, alebo začnite vetu týmto: „Podľa mňa by bolo spravodlivé, keby si sa tomu venovala teraz ty.“ Samozrejme, že sú to nepríjemné veci, povzbuďte sa však tým, že ich riešia viacerí. Horšie bude to, ak na vás začne nakladať šéf bez toho, aby zároveň hovoril o zvýšení platu. Potichu poslúchnete a potom sa zbadáte pri tom, ako sa váš život mení na problém.

Povedať nie znamená vždy dodať k tomu zdravé a pádne argumenty. Predstavte si poradu s kolegami (a možno aj so šéfom), ktorí vám položia otázku, či si chcete na starosti vziať nejaký konkrétny projekt. Ak túto otázku čakáte a projekt rozhodne na starosti mať nechcete (dôvod môžete mať akýkoľvek, jedným možným je aj „banálny“, že vás nebaví), povedzte to. Vždy ale niečo dodajte. „Nie, mne by to nevyhovovalo. Ale rozmýšľala som nad tým, že by som radšej mohla robiť toto.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #asertivita #povedať nie

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...