Motivácia pre zamestnanca - dobrý vzor

Nielen očakávať, tlačiť, mať vysoké nároky, ale vedieť aj ukázať, že sa to dá a byť morálne čistý – taký má byť šéf.

13.03.2014 14:00
šéf, vedúci, pracovný kolektív Foto:
Keď vám šéfuje človek, ktorého konanie je v rozpore s celým pracovným poriadkom, znehodnocuje akúkoľvek firemnú kultúru.
debata

Ak neoplýva ani len základnými znalosťami a schopnosťami, ktoré vyžaduje od iných a nemá dobrú povesť, ktorú správaním len potvrdzuje – je zlým vzorom a nezaslúži si post, úctu.

Vodu káže, víno pije

Tvári sa ako Svätý Peter, chce vysokú morálku, pritom sám koketuje so ženami na pracovisku, biznispartnerkami, miluje pohárik… Takto sa určite nemotivuje a keď ešte navyše niektorých zdiera z kože a s inými je kamarát (hoci aj falošný) – to v človeku zabije aj najmenšiu chuť ho rešpektovať. Možno prejavíte svoj odmietavý postoj, možno nie, ale určite si takého šéfa nevážite. A odráža sa to pochopiteľne aj na vašom výkone, lojalite voči firme, láske k práci.

Bez rešpektu sa dlho neudrží

Ak šéf nespĺňa atribúty autority, prirodzene nemá rešpekt a tým ani šancu ohriať sa príliš dlho na teplom miestečku. Môžu ho nejaký čas síce podržať ďalšie vplyvné figúrky, ale netrvá to večne. Niekde sa zákonite prejaví jeho hendikep na zastávanie vysokej funkcie a nebude sa to dať tolerovať, zahmlievať, neprejde to cez čísla a výsledky firmy. Najčastejšie zlyháva obyčajný ľudský faktor – nevie motivovať zamestnancov, udržať si ich, často robí čistky, obklopuje sa amatérmi a pätolízačmi, pre svoje slabosti a avantúry zanedbáva pracovné povinnosti.

Vezme vám radosť z práce, ilúzie

Keď vám šéfuje človek, ktorého konanie je v rozpore s celým pracovným poriadkom, znehodnocuje akúkoľvek firemnú kultúru, nemali by ste mu dlho robiť poslušného pajáca. Stratíte pri ňom svoju hodnotu, vaše kvality sú tu nedocenené, v kolektíve prúdi zlá krv, nemôžete sa tu cítiť šťastne. Nikde to nie je ideálne, ale vážme si sami seba a skúšajme lepšie alternatívy. Nájdu sa aj takí nadriadení, ktorí rozumejú svojej práci i ľuďom a sú profesionálmi v každom zmysle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #šéf #motivácia #sedavé zamestnanie

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...