Nováčik v práci pyká za cudzie chyby

Zamestnávateľ si vydýchne, že sa zbavil starých problémov, ale na nováčika čaká zaťažkávajúce obdobie.

28.01.2014 17:30
práca, tím, kolektív Foto:
Pri pracovnom nasadení myslite na svoje zdravie, rodinu a relax.
debata

Predpokladá sa, že ten bude aspoň zo začiatku „poslušný“, s obľubou sa od neho chce vyšší výkon a rešpektovanie prísnejších pravidiel, než platili v predošlom kolektíve.

Čistka pre zlepšenie ovzdušia?

Firma vkladá do prečistenia kolektívu nádej, že sa tým zlepší morálka a skvalitnia sa pracovné a medziľudské vzťahy. Chce pritiahnuť úspech, ale bez toho, aby sa prehodnotili aj metódy práce zhora, správanie a kvality lídrov, to nepôjde. No tí často odmietajú zodpovednosť za atmosféru na pracovisku, ale práve oni neraz vytvoria také dusno, z ktorého zamestnanci len hľadajú úniky a žerú sa v takom prostredí všetci navzájom.

Aj nováčik je len človek

Každý nový zamestnanec má aj svoje slabiny a skôr či neskôr môže i nováčik zlyhať v tých istých situáciách, ako jeho predchodca. Ba dopadne neraz i horšie, keďže po každej čistke sú nastavené tvrdšie a tvrdšie pracovné podmienky. Pri výmene kolektívu by sa však malo aj vedenie zamyslieť nad chybami, ktoré samo robí. A namiesto pritvrdenia nárokov i snahy vytĺcť z nových ľudí pokoru a poslušnosť aj za bývalých „nevďačných“ zamestnancov, by malo pracovať na vlastnej morálke a kvalitách.

Šetrite silami, snahou, emóciami

Ak patríte k tým serióznejším a k „starej škole“ – máte v úcte autority, prirodzene rešpektujete požiadavky nadriadeného, úlohy si plníte najlepšie ako viete a predsa máte za odmenu len štipľavejší tón a silnejší bič, brzdite. Stanovte si priority a tých sa držte, neukazujte bezhraničnú kapacitu a ochotu. Ak si ju nevážia, rozdeľte ju spravodlivejšie a myslite na svoje zdravie, rodinu a relax.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný tím #kolega

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...