Pohoda v práci - snívajme len do výšky svojich možností

Nereálne túžby po úspechu prinesú iba sklamanie a zlé nálady.

08.01.2014 07:00
sny - plány - snívanie - lietanie v oblakoch Foto:
Hovorí sa, že čo si vysnívame a pôjdeme za tým, to sa aj splní.
debata

Ak sa k tomu pridá aj závisť, neprajnosť a komplexy, sny sa rozplynú, ostane dusná atmosféra. Všímajme si hlavne vlastné kapacity a z úspešnejších kolegov si berme dobrý vzor, buďme sebakritickí, žičliví.

Ten má na to, iný zasa na iné

Hovorí sa, že čo si vysnívame a pôjdeme za tým, to sa aj splní. Iste, dôverujme svojim schopnostiam, pokúšajme sa zistiť kam až siahajú, snažme sa presadiť, ale držme sa reality. Nemali by nás pomýliť úspechy či neúspechy niekoho iného, každý je v niečom výnimočnejší a v inom sa musí viac potrápiť.

Prejavme uznanie, učme sa

Nezáviďme, radšej triezvo rozmýšľajme ako sa veci majú a ak niekoho obdivujeme, nedovoľme zmeniť úprimný obdiv na zatrpknutú závisť. Skúsme sa niečomu i priučiť, ukázať záujem o schopnosti a rady druhého. Iba tak sa posunieme ďalej i v tom, v čom nie sme úplne doma.

Sledujme schopnosti i charizmu

Úspešní ľudia nie sú na vrchole iba vďaka svojim odborným schopnostiam a talentu, ale veľa k tomu pomáha najmä osobnosť. Ide o povahu a správanie – ako to vníma okolie, ako človek komunikuje, ako zvláda rôzne situácie, v akom pomere dáva najavo pokoru a sebavedomie, či je úprimný a prirodzený.

Cítite nedocenenosť, chcete viac?

Pre niekoho je priam umenie odhadnúť svoju cenu a schopnosti, buď sa príliš nadhodnocuje alebo podceňuje. Trafiť sa kdesi medzi tieto extrémne odchýlky, objektívne sa vedieť ohodnotiť – to je cesta k väčšej spokojnosti so sebou. Vtedy totiž ideme za tým, čo nám pomáha sa posunúť a nie padnúť na hubu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plány #túžby #snívanie

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....