Biznis s partnerom? Aké sú pravidlá?

Zdravší partnerský vzťah by bol asi s partnerom firmu nemať. Alebo s ním v jednej firme nepracovať.

02.01.2014 07:00
kolegovia, pracovný vzťah Foto:
Každý nový nápad konzultujte s priateľom.
debata

Znamenalo by to, že budete neustále spolu – ako dvojičky. A to môže vzťah „rozleptať“. Zdravšie je byť aj chvíľu oddelene, aby ste sa na seba mohli tešiť. Sú však aj šťastné prípady ľudí, ktorí pracovať spolu chcú, vedia, dokážu a dokonca to aj potrebujú. Nepohnúť sa od seba na krok – potom sú spokojnejší.

Predtým, ako sa pustíte s priateľom do podnikania, poriadne si overte, či to zvládnete. Odpovedzte si na otázku, ako dlho ste spolu doteraz najviac vydržali bez toho, aby ste sa pohádali. Doberá si vás partner pre vlastnosti, kvôli ktorým samu seba vidíte alebo vnímate ako nemožnú? Až keď zvážite, že by to asi fungovalo, nájdite si spolu biznis, v ktorom by ste mohli byť úspešní. Pripravte sa na veľa úsilia, odriekania a premýšľania.

Čo to bude obnášať? Pripravte sa na to, že možno spočiatku budete odkázaní jeden na druhého. Rozbiehate spoločný biznis, ktorému musíte veľa obetovať. Buď pracuje jeden, alebo druhý. Neexistuje žiadne „gentlemanstvo“, priateľ musí oddychovať rovnako, ako vy. Podporujte sa, spočiatku do toho dávajte všetko. Čo najmenej si vyčítajte, choďte naplno. Odriekajte si, čo treba.

Ďalšie pravidlo, ktoré by mohlo zruinovať váš spoločný biznis, ale aj naštrbiť vzťah, môže byť neschopnosť oddeľovať prácu od súkromia. Ak zistíte, že tento model by vám vyhovoval viac, zamerajte sa naň. A hlavne: O všetkom sa rozprávajte. Každý nový zámer, plán, nápad, konzultujte s priateľom. Páči sa aj jemu? Je mu rovnako naklonený, ako vy? Uvedomujte si aj veľkú obetu. Tým, čo s biznisom začínali, trvalo možno rok, ak nie viac, kým dosiahli aký-taký úspech. Preto si dávajte aj čas a nerobte žiadne unáhlené uzávery.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biznis #priateľ kolega

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...