Koučing s Pravdou, 4. diel: Workoholizmus

V štvrtom dieli si povieme niečo o workoholizme. Nastáva, keď nepoznáme rebríček hodnôt, správny time management v komplexnej rovine a nenachádzame kompromisy. Ako workoholizmus rozpoznať? Treba ho liečiť?

11.11.2013 07:00
workoholička Foto:
Čím viac toho zvládame, tým viac si toho na seba nakladáme.
debata

Šesťdielny seriál sme pre vás pripravili s profesionálnou koučkou a trénerkou osobnostného rozvoja, Erikou Feketovou. Vypichneme spolu šesť najčastejších problémov, s ktorými ju klienti navštevujú.

Workoholizmus je civilizačná choroba. Čím sme technicky zdatnejší, čím viac napredujeme v inováciách a technológiach, všetko stíhame rýchlejšie. Keďže máme viac nástrojov na to, aby sme boli „multitaskingoví“, workoholizmus nastupuje ako „neduh“. Je to odvrátená strana mince – čím viac toho zvládame, tým viac si toho na seba nakladáme. Workoholizmus sa dá zadefinovať aj ako odkladanie súkromných záležitostí, ktoré však k životu patria.

Koučka Erika Feketová vysvetlila, že medzi pracovitým človekom a workoholikom je veľký rozdiel. „Workoholik tak vážne pristupuje k práci a vo svojich úlohách je taký detailný, že si prácu nosí aj domov, ochudobňuje neskôr svoj sociálny život a stáva sa outsiderom.“ Väčšinou vzniká z nadšenia, že človeka chvália – má pozitívne ohlasy na svoje výkony. Práca ho napĺňa, našiel sa v nej, je kreatívny, prekrýva ňou nudu, ktorá by v jeho živote mohla nastať.

Tri štádia workoholizmu

Prvé štádium
Elán do práce. Workoholik v prvom štádiu hovorí prevažne o práci, čo môže druhých začať obťažovať. Začína si vážiť pracovné úspechy a pochvaly nadriadeného viac, ako čokoľvek iné. Navyše, bráni sa označeniu workoholik a spočiatku svoj zápal háji. Ospravedlňuje sa, že práce nemá veľa, len ju povedzme nestíha. Medzi prvé príznaky patrí: nutnosť zapnúť si notebook hneď po príchode domov. Keďže však workoholika dráždia výčitky, začne sa ukrývať. Pracuje, keď partner zaspí, v práci sa cíti nenahraditeľný, má pocit, že všetko musí urobiť sám, iným príliš nedôveruje. Pracuje nadčasy a odmieta dovolenky, ktoré preňho znamenajú stratu času. Nastupuje nervozita, nespokojnosť a vnútorné napätie.

Stredné štádium
Ak ide workoholik na dovolenku, tak len preto, aby zalepil oči partnerovi alebo rodine a každý voľný čas využije na to, aby zapol notebook. Toto štádium sa dá definovať aj ako zlyhávanie energií. Môže prísť úzkosť, depresia, nespavosť, vyčerpanie, neschopnosť relaxovať. Workoholik v strednom štádiu sa nebráni liekom na spanie ani žiadnym povzbudivým látkam, môže mu dokonca vypadávať pamäť. S tým všetkým súvisí aj neporiadok na stole a vo veciach, prípadne nedochvíľnosť. „Naberie si na seba viac povinností, ako dokáže zvládnuť a ľudia ho začnú vnímať ako tzv. slubotechnu,“ upozornila Feketová.

Neskoré štádium
Nadšenie workoholika, ktoré pôvodne začalo tým, že si vážil pochvaly od nadriadeného, sa zrazu zvrtne, niečo sa zmení a pracovné nasadenie sa stáva samozrejmosťou. „U workoholika v tomto štádiu nastáva reálny problém, kedy začína vnímať, že je nedocenený, nikto si ho neváži, hoci si neuvedomuje, že do takejto miery to od neho nikto nechcel,“ objasnila Feketová, ktorá tiež vie, že problém takéhoo človeka sa ľahko preklopí do syndrómu vyhorenia. Človek, ktorý sa cítil na výslní a motivoval druhých, zrazu nestíha, nemá svoj život pod kontrolou a padá na samé dno. Zdravotné problémy, ktoré sú pre toto štádium charakteristické, sú bolesti krčnej chrbtice, migréna, nespavosť, srdcovocievne ochorenia (infarkt či mozgová mŕtvica, ani v mladom veku nemusia byť také ojedinelé).

Koho ohrozuje?
Workoholikom sa môže stať šéf firmy, ale aj obyčajný zamestnanec, ktorý dostal vynikajúcu prácu, po ktorej dlho túžil. Tiež však môže postihnúť človeka, ktorý nenachádza uspokojenie vo svojom osobnom živote a potrebuje uniknúť do pracovného. Lebo napríklad nie je spoločenský, nevie nadväzovať kontakty alebo naňho priatelia nemajú čas (alebo žiadnych nemá). Skrátka, práca sa stáva jediným uspokojením, kde sa môže realizovať.

Šéf workoholik
Zvlášť nebezpečné je, ak je workoholikom šéf, pretože môže vyžadovať rovnaké nasadenie, aké investuje on, od svojich podriadených. Bez ohľadu na to, že on vníma firmu ako svoje dieťa. Pod takým šéfom si zamestnanec ťažko ustojí to, že má nejaký pracovný čas a v práci chce tráviť len toľko času, koľko potrebuje, ten ostatný chce využiť podľa svojich osobných predstáv.

Koľko pracovať?
Existuje odporúčaný čas, ktorý by sme práci mali venovať. Ak má 24 hodín a 8 prespíme, ostáva 16 hodín, počas ktorých bdieme. Z nich by sme polovicu mali pracovať a ďalšiu polovicu si rozdeliť na rodinu a záľuby. Vtedy bude rovnováha zabezpečená.

Liečba workoholizmu
Workoholizmus je závislosť ako akákoľvek iná, a teda, treba ju liečiť. Dôležité je, aby ju človek vycítil a odhalil. Potom treba vyhľadať psychológa či psychiatra. „Nebude to však len o nejakom poradenstve. Veľakrát je potrebné, aby bola nasadená liečba a odstavenie od práce. Workoholika treba držať od pracovných povinností, aby bolo jasné, že sa lieči a kompetenciu pracovať na jeho úlohách má niekto iný,“ povedala Erika Feketová.

Mužská choroba?
Zatiaľ workoholizmu podľa Feketovej slov prepadávajú skôr muži ako ženy. Práve oni majú v génoch postarať sa o rodinu. Ak mu prepadnú ženy, väčšinou tie, ktoré si po škole, kým si založia rodinu, chcú vybudovať kariéru. „Vtedy sa môže stať, že si ju založiť nestihnú, lebo workoholizmu prepadnú skôr, ako si uvedomia hranicu, pokiaľ im to stačí,“ zhodotila Feketová.

Nabudúce si povieme viac o syndróme vyhorenia.

Koučka Erika Feketová. Foto: Linda Bohušová Kisková
Erika Feketová Koučka Erika Feketová.

Erika Feketová

Je profesionálna koučka a trénerka osobnostného rozvoja. Uprednostňuje individuálny a intenzívny prístup, ktorý zabezpečí prenos a udržanie nadšenia pre zmeny v myslení a živote. Je zakladateľkou vzdelávacej spoločnosti Espiral, ktorá sa zameriava prioritne na ženu ako celistvú bytosť a zároveň garantom projektu Premena.

Je tiež biznis partnerkou spoločnosti Koučink centrum, ktorá realizuje o.i. vzdelávanie budúcich profesionálnych koučov. Súčasťou inovatívnej technológie učenia a rastu v spoločnosti Espiral, je starostlivosť o odbornosť, vnútornú stabilitu a istotu, krásny a svieži vzhľad, profesionálne, etické vystupovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #workoholizmus #koučing #Erika Feketová

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....