Koučing s Pravdou, 3. diel: Chcem zmenu – práca ma už nenapĺňa

V treťom dieli si povieme niečo o tom, ako riešiť pocit, ak nás práca už nenapĺňa, máme jej neúmerne veľa alebo sa naopak nudíme a odpočítavame minúty, kým odpracujeme osem hodín.

04.11.2013 07:00
šťastná žena Foto:
Aj vy sa budete takto tešiť, keď prídete na to, čo vás urobí šťastnou.
debata

Šesťdielny seriál sme pre vás pripravili s profesionálnou koučkou a trénerkou osobnostného rozvoja, Erikou Feketovou. Vypichneme spolu šesť najčastejších problémov, s ktorými ju klienti navštevujú.

Viem, čo nechcem
Erika Feketová tvrdí, že „chcem zmenu“ je najčastejší problém, s ktorým ju klienti vyhľadávajú. „Častokrát nevedia, čo chcú, ale dobre vedia, čo nechcú,“ povedala a skonštatovala, že klient s týmto problém potrebuje v sebe nájsť zmysel, ktorý ho posunie ďalej a cieľ, ktorý ho dlhodobo uspokojí. Aby sa zmena neniesla v duchu „z kaluže do blata“.

Čo by vás urobilo šťastnou?
Už sa vám to asi prihodilo. Ak ste sa kamarátom alebo rodine zdôverili s tým, že chcete zmenu, poradia vám. Ide však o ich sen. O to, čo by sa páčilo im. Podsunú vám nadšenie, ktoré by uspokojilo ich víziu. Aj v takom prípade je vhodnejšie stretnúť sa s koučom a povedať mu: „So situáciou, v ktorej sa momentálne nachádzam, nie som spokojná. Neviem, čo chcem, ale chcem zmenu.“ Kouč vás bude správne kladenými otázkami viesť a vy budete postupne nachádzať, čo by vás urobilo šťastnou.

Odchytiť záblesk v očiach
Erika Feketová radí: Ak nie ste v práci spokojná, čo vám na nej prekáža? Možno by ste chceli niečo vlastné, nevyhovuje vám fixný pracovný čas od – do, každodenný stereotyp, možno, že by ste chceli byť flexibilná a nezávislá. Druhá dôležitá otázka, ktorú potrebujete mať ujasnenú, znie: Ako sa chcete cítiť predtým, ako zaspíte? Odpoveď zrejme bude znieť nasledovne: Chcem mať veľa energie, lebo budem mať za sebou pocit dobre vykonanej práce. A táto odpoveď sa opäť rozmení na drobné. Kouč vás ďalej „potrápi“ otázkami, aby ste sa spoločne dostali k cieľu: Čo také ste museli cez deň robiť, aby ste sa cítili tak vynikajúco? Možno, že sa v novej vysnívanej práci chcete stretávať s ľuďmi, ktorí majú rovnaký ťah na bránku, alebo chcete sama zodpovedať za veci… Vďaka týmto pomocným otázkam prídete na to, čo vlastne rada robíte. Cieľom kouča je odchytiť záblesk v očiach, Aha! efekt. Čo je ten okamih, kedy sa nám „rozsvieti“, príde nápad, vízia. Hneď, ako ho u klienta zbadá, rozoberajú ďalšie detaily, ešte ho v tom pocite nadšenia podrží. „Možno, že po dlhých rokoch prídete na to, že by ste sa chceli vrátiť k olejomaľbe a potom budeme rieši, ako túto záľubu skĺbiť s prácou. Pretože aj takýto sen, ak si splníme, dokáže spraviť zázraky a my môžeme byť vďaka nemu v práci výkonnejší,“ myslí si Erika Feketová.

Musí nás baviť
S koučom príde klient na to, čo ho bude robiť šťastným. Ak má rád svetlo, potrebuje určite pracovať v presvetlenom a nie pivničnom priestore. Spolu prídu aj na to, či rád spolupracuje s ľuďmi, alebo ho láka kontakt s prírodou a radšej je v úzadí. „Potrebujete prísť na to, čo vás bude robiť šťastným,“ zdôrazňuje Erika Feketová a dodáva, že práca, ktorá tvorí veľkú časť života, musí človeka v prvom rade baviť. Aj o tom sú podľa nej pracovné pohovory. Nielen budúci potenciálny zamestnávateľ kladie otázky, ale aj uchádzač o zamestnanie má právo pýtať sa a zisťovať, či daná pozícia splní to, čo od nej vyžaduje.

Nabudúce sa budeme zaoberať témou workoholizmus – ako vyriešiť situáciu, keď nepoznáme rebríček hodnôt a nenachádzame kompromisy.

Koučka Erika Feketová. Foto: Linda Bohušová Kisková
Erika Feketová Koučka Erika Feketová.

Erika Feketová

Je profesionálna koučka a trénerka osobnostného rozvoja. Uprednostňuje individuálny a intenzívny prístup, ktorý zabezpečí prenos a udržanie nadšenia pre zmeny v myslení a živote. Je zakladateľkou vzdelávacej spoločnosti Espiral, ktorá sa zameriava prioritne na ženu ako celistvú bytosť a zároveň garantom projektu Premena.

Je tiež biznis partnerkou spoločnosti Koučink centrum, ktorá realizuje o.i. vzdelávanie budúcich profesionálnych koučov. Súčasťou inovatívnej technológie učenia a rastu v spoločnosti Espiral, je starostlivosť o odbornosť, vnútornú stabilitu a istotu, krásny a svieži vzhľad, profesionálne, etické vystupovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmena práce #koučing #Erika Feketová

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...