Ako prežiť v kolektíve? S každým podľa zásluh!

Stavte na pocity a jednajte s ľuďmi presne tak, ako oni s vami.

31.10.2013 10:00
pracovisko - hádky - konflikty Foto:
Vzťahy v kolektíve nemusia byť jednoduché, musíte sa naučiť prežiť.
debata

Aj v prípade, že narazíte na povahu, ktorej nerozumiete a neviete prísť na príčinu jej nekorektného správania, zaujmite taktiež hrubý postoj.

Úcta za úctu, dôvera za dôveru

Rýchlo vycítite, kto zdvorilosť iba hrá a kto to myslí úprimne. Na falošníka reagujte so širokým úsmevom, ale dajte si na neho pozor. A s takým, čo má kredit férového človeka a mal možnosť vás o tom presvedčiť, vychádzajte korektne. No nezabúdajte, že aj tu platí – dôveruj, ale preveruj.

Inteligent nie je zárukou slušnosti

Niekedy si naivne myslíme, že inteligentný človek nemôže ublížiť a  donekonečna rozmýšľame, prečo sa zachoval neľudsky. Ak sa však nespratník nevie zmestiť do kože opakovane a darí sa mu psychicky vás úplne rozložiť, preč so zľutovaním. To sú ľudia, ktorí vám dokážu viac poškodiť, než jednoduchší človek, ktorého hrubosť je spontánna a neskrývaná. Na „inteligentného zákeráka“ musíte ísť jeho zbraňou – takticky! Ak chcete mať od neho navždy pokoj, najlepšie je zistiť cieľ útoku a sebavedomo sa mu postaviť zoči-voči. Ukážte, že sa nebojíte a že ak neprestane, vrátite mu to aj s úrokmi.

Na hrubé vrece hrubá záplata

Do sporov, nedorozumení a konfliktov si nevyberáme rovnocenných partnerov, vznikajú na rôznych úrovniach, nečakane. Ťažko sa pripravíte na útok, aj keď ho druhá strana možno dlhodobo plánuje. Ak do vás niekto kopne bez zjavnej príčiny, nenechávajte mu priestor na väčšiu sebarealizáciu, ale opätujte tvrdú odvetu. Taký človek sa nespamätá po slušnom vyjednávaní, nie je schopný ani ochotný rozvážne konfrontovať vzniknuté napätie. Jemu je vlastná surovosť, tak sa s ničím nekašle a rozumie iba rovnako necitlivej reakcii. Niekedy to skrátka naozaj nejde inak, iba natvrdo, hoci je vám to nemilé.

debata chyba
Viac na túto tému: #kolektív #prežiť v kolektíve #vzťahy v práci

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...