Erika Feketová: Nepohoda doma sa prenáša do práce

Na každého klienta sa pozrie komplexne. Pre to, aby bol dlhodobo šťastný, potrebuje mať vyvážené všetky stránky života.

17.10.2013 10:00
práca, tímový hráč, práca v tíme, tímová práca Foto:
Nepohoda doma sa prenáša do práce, ale i naopak.
debata (2)

Nemôže len pracovať. Ale mať aj priestor na vzdelávanie, na rodinu, na partnera, na priateľov. Možno, že práve vy potrebujete v práci zmenu a neviete sa na ňu odhodlať. Alebo si jasne uvedomujete, že sa z vás „potichu“ stal workoholik. Vyhoreli ste. Máte v práci nepríjemného kolegu alebo ste sa nečakane a rýchlo stali šéfom. V takom prípade je náš šesťdielny seriál práve pre vás! Pripravili sme pre vás šesťdielny seriál s profesionálnou koučkou a trénerkou osobnostného rozvoja, Erikou Feketovou. Vypichneme spolu šesť najčastejších problémov, s ktorými ju klienti navštevujú.

Všadeprítomné vzťahy
Erika Feketová tvrdí, že pracovné problémy netvoria väčšinu z tých, s ktorými za ňou ľudia prídu. Na prvom mieste sú vzťahové problémy, ktoré sú však všadeprítomné. Vzťahy pracovné a rodinné sa navzájom ovplyvňujú. „Nepohoda doma sa prenáša do práce, ale i naopak,“ upozornila Feketová.

Problémy treba riešiť
Ako ďalej vysvetlila, sú typy ľudí, ktorí v práci svoje problémy neriešia. Len čo prídu do práce, vypnú a venujú sa len práci. Druhú skupinu však tvoria ľudia, ktorí zaťažujú kolegov tým, že neustále rozprávajú o svojich súkromných problémoch. Sú však aj takí, čo neustále postávajú v kuchynke a odchytávajú každého, kto príde. Potom im porozprávajú celú históriu rodinných vzťahov či problémov, ktorú má už zmapovanú celá firma. Na jednej strane sú takíto ľudia zbytoční pre zamestnávateľa, na strane druhej obťažujú kolegov, ktorí potrebujú pracovať a čas v práci využiť efektívnejšie. Čo je však najdôležitejšie, ich problémy sa tým, že o nich porozprávajú, nevyriešia a nikam nevedú. Kto chce skutočne pomoc, vyhľadá odborníka. Buď vzťahového poradcu, kouča, psychológa či psychiatra. „Ten mu pomôže s rozšírením vnímania, aby dokázal vidieť širšie súvislosti a dokáže sa s ním baviť tak, ako to cíti, ako to vidí zo svojej strany, no umožní mu vidieť aj z iných uhlov pohľadov, aby sa do situácie mohol vžiť aj z inej strany,“ hovorí Feketová.

Tímoví hráči a tí druhí
Sú ľudia, najčastejšie introverti, ktorí nie sú tímoví a celý život prežijú trápením sa v tíme. S koučom môže prísť na to, že pre nich existuje iná, ideálnejšia rola, v ktorej bude sám zodpovedný za konkrétny projekt. Napríklad účtovník – má svoju agendu, ale bol by nerád, ak by za ňu zodpovedali dvaja a potrebuje sa podpísať pod to, čo spraví. Ťažkosti v práci môžu spôsobiť aj ľudia, ktorí „odchytávajú“ prácu a druhým naháňajú ich vlastný tieň.

Tráviči studní
Tráviči studní vedia narobiť v zamestnaní veľa zlého – znechutiť kolegov, ubrať im chuť do práce, demotivovať svoje okolie. Ide o ľudí, ktorí v práci neustále navodzujú zlú atmosféru. „Na všetko frflú, všetko je podľa nich zlé. Ide to tu dole vodou, nikto sa o nás nestará, šéf nerobí to, čo by mal, berú nám benefity,“ vymenovala Feketová. Odporúča všetkým, aby sa na problém pozreli aj očami zamestnávateľa. Možno má firma finančné problémy a tak vedenie robí všetko pre to, aby sa udržali na trhu a v takom prípade je krátenie dotácií určitých aktivít na mieste. Na problém sa dá pozrieť aj veľmi optimisticky a zrátať, čo všetko nám práca dáva. Možno radosť, peniaze. Úlohou šéfa je podľa jej slov odchytiť takéhoto človeka a osobne sa s ním porozprávať. Dať mu najavo, čo mu na jeho správaní prekáža a chcieť vidieť od neho konkrétne výsledky. „Tie ak nie sú a nedôjde k výraznej náprave, mal by s ním rozviazať pracovnú zmluvu. Takého človeka treba dostať z firmy preč,“ myslí si koučka.

Aj šéf chce pomoc
Vyhľadávajú ju aj šéfovia. Ľudia, ktorí sa nimi rýchlo stali, alebo tí, ktorých nástroje, ktoré doteraz používali, prestali fungovať. Sú šéfovia, ktorí sa neskutočne trápia. Zisťujú, že chcú byť spravodliví, vtipní a konštruktívni a nedarí sa im, alebo zistia, že majú zle zostavený tím. „Môžu sa v ňom napríklad nachádzať dvaja dominantní ľudia, ktorí namiesto toho, aby spolu operatívne komunikovali a skupinu posúvali dopredu, o seba trú, dokazujú si, kto z nich je lepší,“ skonštatovala Erika Feketová.

Priatelia – majú byť tolerantní?
Profesionálnych koučov však navštevujú často aj ľudia s osobnými problémami. Erika Feketová priblížila, že chcú povedzme riešiť vzťah, na to je však potrebné odhaliť všetky časti, ktoré človek potrebuje pre šťastný život. Aj vtedy sa spoločne pozrú na to, či je klient spokojný v práci, či má dosť času na svoje súkromie… Ak prídu na prioritu, na čo sa treba zamerať, veľakrát sa vyriešia aj ostatné záležitosti. „Rodina chvíľu dokáže tolerovať, že sa istý čas venujete len práci. A dokážu to tolerovať aj priatelia. Ale len určitý čas,“ zdôrazňuje Feketová. Dodáva, že po čase sa môže stať, že čas na priateľov je, no oni ho už na nás mať nebudú. „Práca človeka nebude dlhodobo uspokojovať, ak bude prekračovať svoje vlastné hranice spokojnosti, resp. začne strácať kontrolu nad svojim životom. Skôr či neskôr sa objavia výčitky partnera, že už nevie, ako vyzeráte, či vás ešte vôbec zaujíma, ako sa cíti on. Pretože on má stále chápať, že vás v práci potrebujú…“

Koučka Erika Feketová. Foto: Linda Bohušová Kisková
Erika Feketová Koučka Erika Feketová.

Erika Feketová

Je profesionálna koučka a trénerka osobnostného rozvoja. Uprednostňuje individuálny a intenzívny prístup, ktorý zabezpečí prenos a udržanie nadšenia pre zmeny v myslení a živote. Je zakladateľkou vzdelávacej spoločnosti Espiral, ktorá sa zameriava prioritne na ženu ako celistvú bytosť a zároveň garantom projektu Premena.

Súčasťou inovatívnej technológie učenia a rastu v spoločnosti Espiral, je starostlivosť o odbornosť, vnútornú stabilitu a istotu, krásny a svieži vzhľad, profesionálne, etické vystupovanie.

V 1. dieli, ktorý vám ponúkneme už v pondelok, si povieme o zmene, ktorú treba urobiť, keď sa cítime nedocenení.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koučing #Erika Feketová

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...