Neohovárajte šéfa, riešte veci priamo!

Aj keď to vôbec nie je ľahké, je lepšie zariskovať a zaklopať na šéfove dvere, ak máme niečo na srdci.

11.10.2013 10:00
práca, šéf, kolektív, pracovný tím Foto:
Problém so šéfom riešte priamou konfrontáciou s ním.
debata

Nech už ide o problém stotožniť sa s jeho pracovnými metódami, alebo je to niečo, čo sa deje na úrovni kolektívu a nevieme si rady. Ohovárať nepomôže, iba to zhorší situáciu.

Keď svrbí jazyk…

Niečo vám nesedí a chcete sa s niekým „poradiť, ako na šéfa“? To nezvykne dopadnúť dobre, väčšinou to skĺzne do ohováračiek, pričom nemôžete tušiť úprimnosť druhej strany. Ste v práci a nie na maturitnom stretnutí, kde vás s ľuďmi spájajú príjemné zážitky a všetci chcete stráviť pohodový čas. V pracovnom kolektíve sa vždy nájdu ľudia, ktorým ide len o vlastný komfort a ohováranie šéfa môže byť pre nich nevinná zábavka, alebo vás do toho chcú namočiť cielene a využiť proti vám.

Tichá nenávisť je horšia ako neskrývaná

Ak máte nejaký problém so šéfom, neduste ho v sebe, ale zvoľte priamu konfrontáciu s ním, nie ohováranie. Pripravte si argumenty, vopred sformulujte čo konkrétne vám bráni vo výkone, vyvarujte sa emócií, citového vydierania a očierňovania kolegov, ktorí s tým nič nemajú. To, že ohovárajú tiež, je ich problém a jeho neriešenie si počká aj na nich. Vy sa snažte zbaviť ťarchy, ktorú môžete odstrániť otvorenosťou. Malo by to pomôcť a šéf by to mal oceniť, aj keď sa vám za úprimnosť tohto druhu hneď azda nepoďakuje. Naopak okamžite pocítite, keď sa k nemu dostane, že ste si ho nechutne brali do úst za chrbtom!

Žabomyšie vojny

Keď ohovára jedna skupinka druhú, nejde až tak o krk, ako keď „svorne“ nadávate na šéfa. Ak je s vami vedenie spokojné, nebude sa príliš trápiť tým, že sa hryziete medzi kolegami. Určite nezasiahne samo od seba, na to sa nespoliehajte. Ráta sa s tým, že každý dospelý človek si poradí a nebude otravovať iných so spormi na pracovisku. Možno však situáciu naozaj nezvládate a veríte, že nadriadený by to mohol rozlúsknuť. Neváhajte a choďte za ním, bavte sa na rovinu a sledujte jeho reakcie. Nečakajte, že vás automaticky podrží, ale aspoň budete v obraze, či je objektívny a získate buď väčšiu istotu vo firme, alebo pochybnosť a podľa toho sa zariaďte.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #ohováranie #šéf

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...