Nebuďte v práci tichý pozorovateľ, tvorte!

Zašiť sa niekam do kúta, celý deň sa tváriť, že pracujete a žiť z nádeje, že ostatní vám dajú pokoj. Aj tak sa dá, žiaľ, v nejakej práci prežiť.

01.10.2013 15:50
žena v práci, pracujúca žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak však máte naokolo veľa tvorivých ľudí, práca od vás bude vyžadovať, aby ste boli tvorivá aj vy. Vnímajte svoj chlebíček ako prostredie, kde sa toho môžete veľa naučiť, môžete sa vyvíjať. Nespite na vavrínoch, nechatujte s kamarátmi, nezašívajte sa a neprečkávajte do piatej hodiny poobednej, kedy „padne“. Zmeňte myslenie, zmení sa vám tým celý život. Na lepší, hodnotnejší.

Aj v práci, ktorá je netvorivá, si môžete nájsť čosi kreatívne. V prípade, že pracujete ako sekretárka so zabehnutým denným programom, ktorý máločo vyruší – aj vtedy môžete prísť s nápadom, ako niečo oživiť, vylepšiť. Jednoducho, snažte sa oživovať svoje dni, inak sa v práci môžete začať cítiť prinajlepšom zbytočne. Ak vás začne nudiť, ste na najlepšej ceste k depresii. Búrajte stereotypy, ak ich k životu nepotrebujete.

Iné to bude v prípade, že ste v tíme tvorivých ľudí a svoju prácu vnímate ako každodenný boj, aby ste v nej obstáli. „Každý deň ma prenasledoval pocit, že v práci neobstojím, že už nič nevymyslím,“ prezradila Mária, ktorá pracuje v reklamnej agentúre. Tiež mala, podobne, ako tvoriví či netvoriví ľudia, v práci lepšie aj horšie dni. „Musela som sa tak nastaviť, inak by som sa zbláznila. Nedá sa ísť stále na sto percent. Keď som bola netvorivá a nič som počas dňa nevymyslela, len som sa v práci ponevierala, zhodila som to na zlý deň. Jasné, že som z neho dobrý pocit nemala, ale povedala som si, že taký má každý.“

Aj vy ich majte. Čím viac vás totiž bude prenasledovať pocit, že musíte byť dokonalá, tým skôr si vybudujete nebezpečnú cestičku k workoholizmu. A ten v živote nepotrebujete. Chcete mať predsa zdravý život s partnerom, venovať sa rodine a keď ju ešte nemáte, čas na to, aby ste o nej vôbec mohli začať rozmýšľať. Buďte dobrá, tvorivá, zodpovedná, no neprepínajte sa. A myslite ešte na jedno. Vaše výsledky ľudia okolo vás nevidia tak „podrobne“, ako ich vidíte vy. Celkom postačí, ak sa postaráte o celkový dojem, ktorý z vás budú mať ľudia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovať #tvorivá práca

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....