Diplomacie na pracovisku nie je nikdy dosť

Taktne podať kritiku je častokrát umenie, pritom by stačilo uvedomiť si, čo a ako dokážeme spracovať sami.

18.09.2013 13:00
práca, tím, zamestnanie, kolegovia Foto:
Pri vyslovení kritického názoru by ste mali používať argumenty.
debata

Útok je niekedy tá najbližšia forma obrany, ale až ked sa staneme terčom, vnímame jedovatosť šípov.

Bolí vás nepriateľský tón? Neútočte tiež…

Nie je ľahké kritizovať tak, aby to druhá strana prijala, to vieme veľmi dobre aj na vlastnej koži. Niekto si rád uťahuje z ľudí, rozdáva ironické poznámky jedna radosť a ani mu nenapadne, ako bolestivo môže zasiahnuť. Iný rozmýšľa nad tým čo povie, no kritizovaný človek môže byť mimoriadne citlivý na akékoľvek upozornenie, hoci aj na to najnevinnejšie, čo má v dobrom úmysle pomôcť hlavne jemu. Potom stačí jedna zle pochopená veta a je zablokovaný, nevytrasiete z neho kolegialitu, kreatívnosť, ani kvalitný výkon.

Neurážajme, buďme korektní, ľudskí

Pri vyslovení kritického názoru by sme mali používať argumenty a nie posmech, urážky, zhadzovanie, útoky na slabiny . Keď chceme cielene ublížiť, aj tak nič nedosiahneme a vráti sa nám to ako bumerang. A ak máme záujem povedať svoj kritický názor, pričom ide o dobro veci, ponamáhajme trochu mozog a buďme diplomatickí. Pozor aj na intonáciu a hlasový prejav, nech naše emócie neuletia tam, kam nechceme.

Nekritizujme to, čo robíme my sami

Ak ideme na niekoho vytasiť kritiku, mali by sme si poupratovať najprv pred vlastným prahom. Inak to nepadne na úrodnú pôdu, ani ak by to vyzeralo ako pochvala. Falošné ťahy nezaberajú, rýchlo sa na ne príde! Diplomat má charizmu, argumenty, takt, je prirodzený, nezráža kolegov momentom prekvapenia a nevráža polená pod nohy. Je to človek tmeliaci kolektív, nie rozoštvávač.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný tím #kritika #diplomacia #takt

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...