Aj vy máte problém s autoritami?

Sprevádza vás to celý život? Deje sa to v každej novej práci. Vnútorý problém so šéfom.

17.09.2013 10:00
šéf Foto:
On je šéf. Ale vy ho neuznávate.
debata

„Nemám problém s autoritami, ktoré si vážim, ale s tými, ktoré uznať neviem, alebo pri ktorých cítim, že sa nado mňa neprávom vyvyšujú,“ povedala 26-ročná Svetlana, ktorá už z jednej práce musela odísť, lebo neuznávala šéfa a mala s ním neuveriteľné spory. Priznáva, že patrí ku konfliktným ľuďom. S inými šéfmi sa aj hádala, iné to však bolo vtedy, keď ich uznávala a považovala za dobrých šéfov. Za dobrého šéfa považuje aj toho človeka, ktorý jej vychádza v ústrety. A dáva jej príležitosť, aby aj ona bola k nemu tým pádom dobrá. Akcia – reakcia.

V prípade, že máte prácu, na ktorú ste dlho čakali, napĺňa vás, robíte ju dobre, len sa neviete zhodnúť so šéfom, skúste taký malý trik. Mnohým ľuďom už pomohol. Zabudnite chvíľu na všetko zlé, čo sa vám na šéfovi nepáči. Zabudnite aj na to, čo všetko by ste porobili, keby ste boli na jeho mieste. A zabudnite na chvíľu aj na to, že ste v pozícii podriadenej. Prezrite si šéfa ako človeka a hľadajte na ňom pozitívne vlastnosti. Nemusia sa týkať práce a jeho pozície.

Vy si jednoducho potrebujete šéfa obľúbiť. „Mne sa prihodila taká čudná vec. Neznášala som šéfa, keď mal dovolenku, bol to najkrajší deň v roku. Ale raz som ho stretla s rodinou na nákupoch – vyberali kočík, lebo jeho manželka bola tehotná. A odrazu – videla som ho v úplne inom svetle, v rifliach, ako starostlivého manžela. Zmenil sa celý môj pohľad naňho. A pritom taká banalita, ktorá môj vzťah k nemu nemala ovplyvniť. No všetko sa zmenilo.“

Svetlana sa začala na šéfa pozerať úplne inak. „Pomohlo mi, že som videla aj jeho inú, lepšiu tvár a mohla som sa naňho pozerať pozitívne. Tým pádom sa zmenil aj môj vzťah k nemu, bola som k nemu milšia.“ Vzťahy podľa nej občas vyzerajú, že sa hádam ani nemôžu zlepšiť, no zdanie klame. „Všetko sa dá stále zlepšovať, urobiť ešte lepším, ako to je. A aj vzťahy. Veľa záleží na tom, čo vysielame,“ zhodnotila Svetlana.

debata chyba
Viac na túto tému: #autorita #problém s autoritou

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...