5 dôvodov, prečo by ste sa mali učiť kódovať

V 60. rokoch ste sa mohli stretnúť s rodovými rozdielmi v oblasti práva a medicíny.

30.08.2013 10:30
žena s notebookom, notebook Foto:
Technológie sú všade okolo nás.
debata

Niečo sa však zmenilo a ženy sa rozhodli ísť do týchto profesií. Dnes je podobná situácia v oblasti počítačovej vedy. Výskumy hovoria, že je mnoho faktorov, ktoré prispievajú k neochote dievčat zoznámiť sa s výpočtovou technikou už v základnej škole. Často sa stretávame s mýtom a predstavou počítačového vedca ako muža pracujúceho osamote v suteréne, odtrhnutého od okolitého sveta a tak trochu mimo reality.

Samozrejme je rozdiel medzi kódovaním ako zdrojom príjmov a tým, že sa dokážete naučiť základy na vybudovanie vlastnej stránky. Technológie sú všade okolo nás bez ohľadu na to, v akej oblasti sa rozhodnete pracovať. Kódovanie je jazyk. Nástroj v paneli nástrojov. Spôsob, ako robiť veci. Je tým, čo pomôže realizovať vaše nápady a venovať sa vašim skutočným záujmom a záľubám, či už chcete vytvárať obsah vlastného blogu, naprogramovať webovú stránku alebo aplikáciu na sledovanie noviniek vašich obľúbených módnych značiek… Nestačí? Tu sú ďalšie dôvody, prečo sa učiť programovať:

1. Nevyhnutná zručnosť budúcnosti

Technológie budú aj naďalej zdrojom inovácií, rovnako ako tomu bolo vždy. Kódovanie je najhorúcejšou zo zručností na trhu práce, súčasný jazyk kreativity a mocnou silou v ekonomike. Znalosť programovacieho jazyka sa stáva zásadná nielen pre “geekov”(termín väčšinou označuje osobu z IT prostredia zapálenú pre svoju profesiu) ale aj pre ženy, ktoré chcú uspieť v technických oblastiach alebo sledovať inú kariéru od medicíny až po módu. Naviac môžete vytvárať podobu a obsah internetu a nebyť len jeho konzunentom.

2. Zvýhodnenie na trhu práce

Je veľký rozdiel mať kvalitné technické zručnosti aj v tradičných ne-technických oblastiach ako je marketing (optimalizácia stránky pre vyhľadávače, sociálne médiá, blogy, atď), HR (LinkedIn) a dokonca aj predaj (Excel, CRM, e-mail / networking nástroje). Vo všetkých odvetviach sa stále očakáva, že budete držať krok s rozvojom technológie vo svojom odbore. Celkovo „techie“ človek je oveľa produktívnejší a efektívnejší, pretože je schopný vyhľadávať a používať dostupné technológie, ktoré pomôžu pri práci na vlastných projektoch, alebo dávajú vašej firme konkurenčnú výhodu.

3. Neobmedzené možnosti kreativity a sebarealizácie

Kódovanie je naozaj inovatívny a umelecký proces. Tak ako každé iné umenie aj tu tvorca napĺňa svoje predstavy v prostredií s daným počtom nástrojov a obmedzení, čo vyžaduje uplatnenie kreativity. Niektorí skúsení programátori prirovnávajú písanie kódu k písaniu básní. Programovanie tak dáva možnosť využiť technológie k realizácii vlastných nápadov. Ponúka nástroje a možnosti, ako vytvoriť vlastný web či webovú aplikáciu, vlastný blog resp. čokoľvek iné v súčasnom online svete. Pokiaľ si dokážete vytvoriť vlastnú stránku, váš odkaz svetu bude zrozumiteľnejší. Najať si na programovanie stránky niekoho iného je rovnaké, akoby ste pri rozhovore s cudzincom využívali služieb prekladateľa.

4. Programovanie pomáha uspieť v podnikaní

Technické znalosti sa stávajú nevyhnutnosťou pre ľudí, ktorí rozbiehajú vlastný biznis. Na jednej strane je to akoby ste ovládali nový jazyk, na strane druhej „programovací mozog“ pomáha ponoriť sa hlbšie a skúmať všetky aspekty, každé potenciálne úskalie a každú možnú variantu. Ak môžete vidieť vaše podnikanie na takejto mikro úrovni, potom sa celkový obraz stáva oveľa jasnejším. Dokážete lepšie čítať medzi riadkami a vidieť, ako veci fungujú.

5. Môžete iným zlepšiť život

Naučiť sa základom programovania umožňuje oveľa väčšiu interakciu s okolitým svetom. Môžete vytvoriť nástroje, ktoré pomôžu nie len vám, ale aj ľuďom okolo vás. Aj keď vaša hlavná úloha nie je programátor, môžete si napríklad v oblasti marketingu vytvoriť vlastné prototypy nových funkcií. Mnohé nudné úlohy by sa dali zjednodušiť pomocou softvéru, keby ľudia, ktorí majú vykonávať tieto úlohy, vedeli kódovať.

Workshop Rails Girls

Je unikátny koncept vzdelávania, ktorý zoznamuje dievčatá a ženy s programovaním vo frameworku Ruby on Rails. Snaží sa zmeniť ich pohľad na technológie a motivuje k ich aktívnemu používaniu.

Víkendové podujatie sa koná 30. a 31.augusta v coworkingovom centre The Spot, je zadarmo a určené pre ženy bez vekového obmedzenia. Podujatie má jeden základný cieľ: sprístupniť technológie pre kohokoľvek a ukázať, že v najrýchlejšie sa rozvíjajúcom odvetví, akým je programovanie, existuje cesta a možnosti i pre dievčatá a ženy. Zároveň tento workshop napomáha k odstráneniu predsudkov, že programovanie je výhradne mužská doména a povolanie.

Počas workshopu dostanú dievčatá nástroje a možnosti, ako vytvoriť vlastný web či webovú aplikáciu, vlastný blog resp. čokoľvek iné v súčasnom online svete.

Informácie o programe a novinkách je možné nájsť pomocou týchto komunikačných kanálov:

Web: railsgirls.com/Bra­tislava
Facebook: https://www.facebook.com/…lsBratislava
Twitter: @RailsGirls_Ba

Pozn.: Článok bol pripravený v spolupráci so školou programovania Learn2Code

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #kódovanie #programovanie #počítačová veda

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...