Napätie voči šéfovi má veľa podôb

Nie je to iba o vás, o tom, ako vnímate vy autority, ale aj o povahe toho druhého.

23.08.2013 17:30
šéf, vedúci, pracovný kolektív Foto:
Vo vzťahu voči šéfovi sa snažte o maximálnu profesionalitu.
debata

Podstatu vzťahu si určujete obaja hneď od začiatku a ak vládne napätie, ktoré vám vadí, musíte na jeho odstránení či zmiernení pracovať. I to sa dá, hlavne skúste vidieť veci z väčšieho nadhľadu.

Vyvarovať sa chýb

Najjednoduchšie zabránite treniciam, ak sa dokážete vyvarovať aspoň základných chýb, ktoré vzťahu vy a šéf vo všeobecnosti neprajú. Strážte si súkromie, nevyťahujte ho ako vydierací prostriedok, ani ako spôsob získať si šéfovu priazeň. Potrebujete si udržať odstup, zároveň ukázať ochotu pracovať a rešpektovať jeho metódy. Ak sa vám nepáčia, hľadajte vhodný moment a zvoľte primeraný štýl na vyslovenie svojho názoru. Najlepšie je dohodnúť si s ním rozhovor, kde by vás nič nerušilo a išli by ste do toho s dôkladnejšou prípravou. Samozrejmosťou je snažiť sa vo vzťahu voči šéfovi o maximálnu profesionalitu, nemajú tu čo robiť osobné sympatie alebo antipatie.

Je to vychýrený agresor?

Možno je to arogantný typ, populárny historkami o jeho výstrelkoch, no chýr sa k vám nedostal a tak ste sa ocitli v jeho pazúroch. Nezahájte pod vplyvom emócií obrannú flotilu skôr, než preskúmate terén! Kým ho začnete ohovárať, pokúšať sa o komplot, zbierať informácie tým, že sa na neho budete vo všetkých kanceláriách sťažovať, dobre si tento manéver rozmyslite!

Hlavne trpezlivo a diplomaticky

Nikdy netušíte presne, kto je kto vo firme, prečo sa niektorí nechajú buzerovať a iným dá šéf naopak pokoj, nemôžete vedieť, ako sa vzťahy upevňujú mimo firmy, kto s vami súcití falošne, kto vás môže vysmiať a pobežať s vašimi žalospevmi zaklopať na najvyššie dvere. Radšej len pozorujte a formujte si vlastný názor. Možno zistíte, že ku všetkým je nadriadený surovejší než k vám, alebo sa stane opak. Niečo za tým je a vy príďte na to, čo… Či ide skutočne o jeho nespokojnosť s vami, alebo má na vás slabosť a uznáva vás, no jeho útoky sú vlastne obrana voči vašej inteligencii, prípadne ide o šéfa, ktorému na vás záleží a prísnosťou chce len dosiahnuť váš rast. Všetko pochopíte, chce to skúsenosti, profesionálne správanie, trpezlivosť,di­plomaciu, šarm, nadhľad, um!

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #šéf #napätie #agresivita

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...