U šéfa ste top zamestnanec, kolegovia to nevedia prežiť?

Závisť je silná emócia, niekto ju síce vie krotiť, no iný jej nechá voľný priebeh a vtedy sa ukáže "charakter".

20.08.2013 07:00
manager, práca, biznis Foto:
Príklady falošných kamarátstiev a intríg bez hraníc sa vyskytujú na každom pracovisku.
debata

V práci sme dosť skúšaní v medziľudských vzťahoch, najmä preto, že je v hre naše meno, talent a peniaze. Množstvo situácií tu vyfarbí citlivky i bezchrbťákov.

Keď sa mení poradie obľúbencov, je dusno

Ukážkové príklady falošných kamarátstiev a intríg bez hraníc sa vyskytujú všade a tí menej vyvolení tým trpia, neraz s tým nevedia nijako pohnúť, sú znechutení, bez motivácie, chuti snažiť sa prežiť medzi žralokmi. No ak sa odrazu objaví aj taký úkaz, že si obyčajný pešiačik rýchlo získa aj u inak prísneho či kontroverzného šéfa prirodzenú autoritu a uznanie , je v nemilosti tiež, najmä u závistlivcov. A v zuboch tých, ktorí sa cítia ako „šéfovi ľudia“…

Šéf potrebuje aj normálnych ľudí, nielen pätolízačov

Každý pozná z praxe ľahko ovplyvniteľných nadriadených, ktorí počujú na lichôtky, výhody, úplatky v rôznej podobe (a aj korektnejšiemu šéfovi sa stane, že ho namotá nejaký ten bezciťák). Taký či onaký, aj šéf potrebuje mať okolo seba niekoho, na koho sa môže naozaj spoľahnúť (a ak takú osobnosť v blízkosti má, vážiť si, že tá maká a prehltne aj to, z čoho sa obracia žalúdok!). Cenu človeka, ktorý dokáže byť aj v nezdravom ovzduší diplomatom, nezrádzať kolegov a lídrov, neprilievať ešte viac do ohňa, ani nejde vyčísliť. Musí však cítiť od šéfa podporu (aj verejnú!), aby udržal emócie v rovnováhe a mal chuť naplno pracovať pre firmu a rozvíjať sa aj v neprajnejšom pracovnom prostredí.

Kašľať na žabomyšie vojny, ale čo ak ide o viac…?

Zdatnejšia povaha sa môže povzniesť nad škôlkárskym správaním kolegov. Horšie je, ak sa vo firme všetci neľudsky naťahujú o podiel na väčších projektoch, ak zbytočne prichádzate o nemalé financie, o prestíž a možnosti kariérneho rastu. Zotrvávať tu? Ak je aj povaha kolektívu zlá – o šéfovu priazeň sa trhajú riťolezci a závistlivci, ktorí neprajú úspech ani tomu, kto k nemu prišiel schopnosťami, tvrdou prácou a charizmou (nie zákulisnými ťahmi), tak na čo? Vypnite svoj motor a už ani z diaľky nesledujte túto svorku! Šanca získať zaslúžený úspech a uznanie od spolupracovníkov na všetkých úrovniach, bez podrazov a závisti, je vzácna vec.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný kolektív #závisť #pracovné vzťahy

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...