Za dverami smiech či hrobové ticho? Asi sa ohovára!

Niekedy je to iba stihomam, inokedy dobre šípite, že ste terčom záujmu kolegov a nie v tom najlepšom svetle.

01.08.2013 17:30
ohováranie, vzťah na pracovisku Foto:
Niektorí majú očierňovanie iných ako hlavnú tému rozhovorov.
debata

O čo ide, to zistíte podľa náhlej zmeny ich reakcií, keď sa znenazdajky zjavíte. Otázne je, či sú to len hlúpe ohováračky, alebo ste naozaj kontroverzná povaha a problémový typ.

Berú si vás do úst za vaším chrbtom?

Ono to býva neraz medzi ľuďmi tak, že z dlhej chvíle preberajú toho, kto nie je práve prítomný. Niektorí sú v tom veľmi zbehlí, majú to ako hlavnú tému rozhovorov a očierňujú rad radom každého, kto im príde na um. Takého klebetníka je dobré odhaliť, aby ste nevnímali situáciu napäto, nebrali jeho správanie osobne a v prípade, že vám to tak či tak vadí, uzemnili ho.

Ste v tom nevinne? Otočte situáciu!

O niečo horšie je, ak sa zídu viaceré spiklenecké povahy a vezmú si vás na mušku. Ale ak máte čisté svedomie a nad nimi navrch, nemusí to byť také dusné… Bráňte sa a pokúste sa so zlými jazykmi zatočiť vy! Ako? Môžete si z nich urobiť občas dobrý deň, vymyslite o sebe napríklad škandalóznu fámu a sledujte, akou rýchlosťou sa šíri a kde skončí. Potom sa schuti bavte vy!

Zorientujte sa, poučte a zaujmite vhodný postoj

Ak vám práca a niektorí spolupracovníci stoja za to, rozmýšľajte, prečo vznikli ohováračky. Nie každý si vie uznať chybu, ale ak na ňu prídete a priznáte, že niečo na tých chodbových rečiach je, skúste racionálne zhodnotiť celú situáciu a posnažiť sa o nápravu. Možno to nepôjde ľahko, ale to už záleží aj na ďalších zainteresovaných. Uvidíte, ako sa to vyvinie… Ak ostanete tŕňom v očiach väčšej časti kolektívu (aj strhnutie kolektívu jednotlivcom robí svoje) a nebudete sa cítiť komfortne, zrejme pomôže až zmena prostredia. Nie je dôvod brať to za historickú udalosť, traumatizujúci zážitok, či životnú prehru, jednoducho to skúste inak, inde. Verte, že to so skúsenosťami a ponaučením vypáli lepšie!

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kolektív #vzťahy na pracovisku #ohováranie

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...