Viac generácií v jednej kancelárii - ako sa nepozabíjať?

Máte o dvadsať rokov mladšieho kolegu a poriadne to škrípe?

27.07.2013 14:00
práca, pracovný kolektív, tím, zamestnanie Foto:
Skúsme byť na seba kritickejší, voči ostatným chápavejší a tolerantnejší.
debata

Trúfa si na vás mladíckou energiou, vy tasíte zbrane v podobe rokmi získaných skúseností a točíte sa bludnom kruhu? Alebo je priepastný vekový rozdiel vo vzťahu zamestnávateľ – podriadený a dusno na pracovisku?

Rešpekt voči kvalite a autoritám kontra namyslenosť

Niekto je v zrelšom veku už otrlejší, neberie veci tak vážne, dáva si pozor na ľudí, stráži sily a viac hľadí na vlastné pohodlie. Čo človek to iná osobnosť a niekto má aj „na staré kolená“ v úcte autority, uznáva mladších a talentovaných kolegov, pracuje naplno a neberie ako samozrejmosť možnosť uplatniť svoje schopnosti. Keď sa takáto pokora, rešpekt a slušnosť stretne s namyslenou a arogantnou povahou, trpí. Buď v tichosti, alebo sa bráni a vo firme sa odohráva „neverending story“ útokov a obrany.

Bez ohľadu na vek, každý chce mať „veget“…?

Či mladé ucho, alebo starší zamestnanec – všetci sa chceme cítiť aj v práci čo najlepšie. Niekto v rámci daných možností, iný za každú cenu. Niekedy sa to neustriehne, niekto si to rád zjednodušuje na úkor ostatných, neberie na nikoho žiadne ohľady, nemá kariérne ambície, chýba mu zodpovednosť, teší sa len vtedy, keď vykľučkuje z povinností. Takýto človek je problém, ktorý je nutné riešiť, inak sa nedá prežiť v harmónii. A tu sa aj hneď ukáže, do akej miery komu záleží na pracovnej šanci. Ak si ju neváži, mal by ju dostať niekto iný. Urazenosť je v tejto situácii smiešna a ničomu nepomôže. Ale i z takého človeka si môžete vziať príklad, ako sa nesprávať, nech má dvadsať či päťdesiat…

Jeden ctí pravidlá, iného baví ich obchádzať

Niektoré pravidlá sú nepísané a vyspelý človek ich rešpektuje, iné určuje firemná kultúra a takisto sú pre jedného písmo sväté, pre iného hrach na stenu. Ako v tejto atmosfére spolu prežiť? Určite nie poučovať z pozície vyššieho veku a rovnako nebyť za múdreho v opačnom garde, v štýle " Už máš vek na to, aby si mal rozum a nerobil hlúposti". Chyby, aj tie školácke, robíme všetci a vyjdeme na hanbu, keď vodu kážeme, víno pijeme. Namiesto povýšenectva, výsmechu a zaznávania, skúsme byť na seba kritickejší, chápavejší a tolerantnejší.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný tím #vek

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...