Slovák z Google: Chýba nám sebavedomie aj optimizmus

Tridsiatnik Igor Minár zo Zlatých Moraviec pracuje ako softvérový inžinier pre momentálne najobľúbenejšieho zamestnávateľa v očiach mladých - firmu Google v Kalifornii už skoro tri roky.

17.04.2013 16:00
Igor Minár Foto:
Igor Minár zo Zlatých Moraviec pracuje ako softvérový inžinier pre Google.
debata

Google je vysnívaným zamestnaním mnohých mladých ľudí. Ako hodnotíte benefity a starostlivosť, ktorú vám poskytuje?
Pre mňa ako zamestnanca sú najdôležitejšie hodnoty a ciele firmy, profesionalita zamestnancov a firemná kultúra. Práve prístup Googlu k jeho zamestnancom a prostredie, ktoré sme si tu vytvorili, nám umožňuje dosahovať výborné výsledky. Na rozdiel od mnohých iných firiem Google rešpektuje a podporuje svojich zamestnancov. Tí majú veľké možnosti vyjadriť svoj názor a byť iniciatívni v rôznych oblastiach. Ak sa im podarí získať podporu svojich kolegov, ich názory alebo iniciatívy naberú na sile a môžu mať dosah na celú firmu. Prostredie je prispôsobené aj neformálnym stretnutiam a častým výmenám názorov. Práve počas týchto stretnutí sa formujú tie najvzácnejšie nápady, ktoré posúvajú firmu vopred. Dôležitá je však aj dôvera, ktorej sa zamestnanci tešia.

Generácia Y má údajne neoddeľuje prácu a súkromný život a často sa im tieto dve časti života veľmi prelínajú. Ako ste na tom vy?
Moja práca je zároveň mojím koníčkom, takže je často ťažké oddeliť prácu a súkromie. Neznamená to však, že pracujem 24 hodín denne sedem dní v týždni. Pre mňa, ako aj pre Google sú dôležité výsledky a nie množstvo času, ktoré človek strávi pri svojom stole. Je pravda, že večer, keď moje deti už spia, sa často vraciam k práci. Ale zároveň môžem s deťmi tráviť predpoludnia v škôlke alebo behom po lese, keď chcem. Opäť ide hlavne o výsledky a komunikáciu s kolegami.

Čo si vy osobne ceníte viac – svoj vlastný úspech, alebo úspech celého tímu?
Jednoznačne súhlasím s tvrdením, že si naša generácia viac cení úspech kolektívu ako úspech jednotlivca. Len veľmi zriedkavo sa na tvorbe zložitého softvéru podieľa iba jeden človek. Vedieť komunikovať a pracovať v tíme je preto veľmi dôležité. Dokonca až do takej miery, že technicky výnimočne nadaní programátori, ktorí tieto zručnosti nemajú, môžu uškodiť celému tímu a spôsobiť zlyhanie projektu.

Ako by mal vyzerať váš ideálny šéf?
Dobrý šéf by mal v prvom rade odstraňovať prekážky, ktoré zabraňujú tímu a jednotlivcom dosiahnuť ich stanovené ciele. Tiež by mal v tíme podporovať diskusiu, ako aj sprostredkovávať kontakt a spoluprácu s ďalšími tímami či jednotlivcami z iných časti firmy alebo z vonkajšieho sveta. Zároveň by sa mal o svojich podriadených zaujímať a podporovať ich, ale aj iniciovať ich osobný a profesionálny rozvoj. Mám šťastie, že ten môj nie je od tohto ideálu veľmi vzdialený.

Čo by bol pre vás dôvod na výpoveď?
Strata dôvery vo firmu.

V čom sa podľa vašich skúseností líši slovenská generácia Y od tých zahraničných?
Neviem to veľmi posúdiť keďže v Kalifornii žijem už sedem rokov. Ale z rôznych krátkodobých stretnutí som si všimol, že Slovákom chýba hlavne iniciatívnosť, sebavedomie a optimizmus.

debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...