Kto pozná informačné skratky, ľahšie nájde dobrú robotu

Nová éra, moderný životný štýl, informačné trendy, automatizácia práce...

20.01.2010 15:31
Aj malými krokmi si zlepšíte život Foto:
Kto pozná informačné skratky, ľahšie nájde dobrú robotu
debata

Tieto prívlastky dnešnej doby majú jedno spoločné – zahlcujú nás veľkým množstvom skratiek a neznámych pojmov. V poslednom období sa celosvetovým trendom stalo zavádzanie informačných systémov do spoločností každého druhu a veľkosti. Základným prínosom je prepojenie všetkých zamestnancov a zautomatizovanie práce. Takmer každý z nás už v nejakom systéme pracuje alebo čoskoro bude musieť. Rôzne skratky a pojmy sa u nás už usadili a mnohí ľudia si ani neuvedomujú, že povedia laikovi kompletne „šifrovanú“ vetu.

Mnohí by si mysleli, že s novými a cudzojazyčnými výrazmi má problém skôr staršia generácia. Konzultanti sú však často prekvapení, ako vekovo starší klienti preniknú do danej problematiky ľahšie a rýchlejšie než mladšia generácia. To, ako rýchlo sa nový užívateľ zaškolí, závisí od rôznych hľadísk. Niekedy tréning zaberie iba pár dní, inokedy to môže trvať aj mesiace či roky. „Z našich skúseností nám vyplýva, že ženy sa väčšinou nehanbia priznať, keď im niečo nie je jasné a hneď sa na to opýtajú, čo uľahčuje celý priebeh. S pánmi je táto situácia opačná. Niekedy sa nás snažia za každú cenu presvedčiť, že už všetko pochopili a ďalšie školenia sú už naozaj zbytočné. Pritom skutočnosť je však niekedy iná a vtedy je to kontraproduktívne,“ hovorí Marek Čech, vedúci oddelenia konzultantov Asseco Solutions, spoločnosti  venujúcej sa vývoju a zavádzaniu informačných systémov.

Informačné technológie uľahčujú, ba niekedy až riadia naše životy. Doma ani v práci sa im nevyhneme a ak im chceme porozumieť, musíme sa naučiť kvantum nových výrazov a cudzích slov. Tie tvorcom a skalným používateľom pomáhajú, ale novým užívateľom nič nehovoria. To, čo znamená DPH či IČO vie skoro každý, už menej ľudí však vie, čo znamená CRM, ERP či BI.
Pri zavádzaní informačného systému vás konzultanti oboznámia, čo znamenajú skratky a výrazy FTP či SQL server, pretože to sú pojmy, s ktorými sa budete od začiatku po celý čas využívania informačného systému stretávať. Snahou konzultanta je zasvätiť nových užívateľov do sveta informačných technológií. Je už však na človeku samotnom, ako sa k tomu postaví. „Je to veľmi individuálne, niekto sa do celého projektu vrhne s plnou vervou, iní len preto, že im to prikázal šéf a so systémom pracovať musia,“ dodáva Marek Čech.

Najpoužívanejšie termíny, s ktorými sa vo svete informačných technológií komunikuje
IS – informačný systém – rozsiahle softvérové riešenie
beta verzia – oficiálne vyhlásená testovacia verzia programu, ktorá slúži na poslednú fázu vývoja softvéru – testovaniu. Používa sa ešte pred oficiálnym vydaním aplikácie. Beta verzia býva testovaná verejne alebo obmedzeným počtom užívateľov, ktorí hľadajú chyby, následne na ne upozornia vydavateľa, ktorý ju odstráni.
implementácia – realizácia, zavádzanie a nastavenie softvéru; prvotné zaškolenie užívateľov
FTP – File Transfer Protocol – protokol, ktorý sa používa na nahrávanie a sťahovanie súborov medzi počítačmi prostredníctvom internetu alebo v rámci lokálnej siete
SQL server – Structured Query Language – databázový server od Microsoftu, do ktorého sa môžu ukladať dáta
plugin – týmto slovom býva označovaný doplnok, ktorým je možné rozšíriť softvér
modul – vcelku samostatná jednotka, resp. podsystém celého programového riešenia (napr. modul účtovníctvo, predaj, skladové hospodárstvo, atď.)
open-source softvér – softvér vyvíjaný určitou komunitou a distribuovaný zadarmo
spam – nevyžiadaná, hromadne rozposielaná správa, najčastejšie formou e-mailu
URL linka – akákoľvek internetová adresa (napr. www.pravda.sk)
ERP – Enterprise Resource Planning – komplexné podnikové informačné systémy, ktoré pokrývajú plánovanie a riadenie všetkých kľúčových procesov vo veľkých firmách, a to na všetkých úrovniach od strategickej až po operatívnu
CRM – Customer Relationship Management – umožňuje organizáciám vybudovať rentabilnejší vzťah so zákazníkmi, podporuje ich efektívne riadenie
SCM – Supply Chain Management – rieši spôsoby, ako efektívne využiť informačné a komunikačné technológie na podporu reťazca, čo môže viesť k výhodám všetkých účastníkov dodávateľského reťazca, pokiaľ sú prínosy medzi nich dobre rozdelené
APS – Advanced planning and scheduling – pokročilé plánovanie a rozvrhovanie
BI – Business intelligence – predstavuje súbor procesov, technológií, aplikácií a riešení, slúžiacich na zbieranie, analyzovanie a poskytovanie prístupu k údajom. Ich cieľom je podporovať analytické, plánovacie a rozhodovacie činnosti organizácií a sú postavené na princípe multidimenzio­nality, teda možnosti pozerania sa na realitu z rôznych uhlov pohľadu.
(Zdroj: Asseco Solutions)

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....