Nepoznaný čirok. Pomáha chudnúť, je bez lepku a prospieva zdraviu. Účinkami vás dostane

Možno ste o ňom doteraz nepočuli, no verte, že čirok si vašu pozornosť rozhodne zaslúži. Táto drobná obilnina, známa ako pšenica celiakov, je vo svete čoraz populárnejšia. Okrem toho, že je prirodzene bezlepková, vyniká výnimočnými nutričnými hodnotami, ktoré z nej robia ideálnu voľbu pre modernú, zdravú kuchyňu.

15.06.2025 00:00
zdravá strava, obed, šalát, Foto:
Hovorí sa, že jedlo má moc ovplyvniť nielen naše telo, ale aj dušu.
debata (1)

Superpotravina, ktorá zasýti a nezaťaží

Ak sa snažíte zhodiť pár kíl alebo si len chcete udržať postavu, čirok bude vaším verným spojencom. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a bielkovín vás udrží sýtych na dlhší čas, takže sa vyhnete náhlym chutiam na sladké či prejedaniu. Navyše má nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobuje výkyvy cukru v krvi. V praxi to znamená viac energie počas dňa a menej večerných výčitiek pred chladničkou.

Zdravá náhrada mäsa aj pre vegetariánov

Čirok obsahuje až 11 gramov bielkovín na 100 gramov, čím v tejto kategórii prekonáva aj ryžu. Je preto ideálnou voľbou pre vegetariánov, vegánov, ale aj pre tých, ktorí len občas vynechávajú mäso. Vďaka kombinácii bielkovín a vlákniny podporuje nielen trávenie, ale aj pocit dlhodobého nasýtenia. Skvele sa hodí ako základ do šalátov, ako príloha k zelenine či do sýtych polievok.

Rovnováha pre telo aj myseľ

Hovorí sa, že jedlo má moc ovplyvniť nielen naše telo, ale aj dušu. A pri čiroku to platí dvojnásobne. Obsahuje totiž látky ako tryptofán a polyfenoly, ktoré sa v tele podieľajú na tvorbe serotonínu – hormónu dobrej nálady. Pravidelná konzumácia čiroku preto môže prispieť k lepšiemu zvládaniu stresu, podpore duševnej pohody a možno aj prevencii proti depresívnym stavom.

zeler Čítajte aj Ovocie a zelenina, ktoré vám pomôže najrýchlejšie zhodiť kilogramy

Vitamíny, ktoré rozžiaria pleť aj vlasy

Zabudnite na drahé doplnky výživy. Čirok je prírodným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé vlasy, pleť a nervový systém. Okrem toho v ňom nájdete aj horčík, antioxidanty a betaglukány. Tie pomáhajú posilňovať imunitu, znižujú zápaly v tele a dokonca môžu spomaľovať proces starnutia buniek. S čirokom tak svojmu telu doprajete výživu zvnútra.

Bezlepková hviezda vo vašej kuchyni

Čirok je prirodzene bez lepku, čo z neho robí vítanú surovinu aj pre ľudí s intoleranciou alebo celiakiou. Z jeho múky si môžete upiecť chutný chlieb, koláč alebo pripraviť kašu na raňajky. Vločky sú ideálne na rýchle a výživné jedlo, ktoré zvládnete bez namáčania. A čo je najlepšie? Jeho neutrálnu chuť si môžete dochutiť podľa seba, sladko aj slano.

Ideálny spoločník pri varení aj do zásoby

Príprava čiroku je jednoduchá. Uvaríte ho ako ryžu na sporáku, v ryžovare alebo v tlakovom hrnci. Skvelou správou je, že si zachováva svoju štruktúru aj po zmrazení, takže si ho môžete navariť do zásoby a ušetriť čas. Pred varením ho však odporúčame namočiť. Tým podporíte vstrebávanie živín a znížite obsah antinutričných látok. Vďaka tomu bude vaše telo ešte lepšie profitovať z jeho výživovej hodnoty.

Obilnina, ktorá vás nikdy neomrzí

Čirok je neuveriteľne všestranný. Či už ho pridáte do šalátu, uvaríte ako prílohu, zapracujete do pečiva alebo z neho pripravíte raňajkovú kašu, jeho jemná chuť sa vždy krásne prispôsobí ostatným surovinám. Jeho kombinovanie s inými obilninami ako quinoa či pohánka prinesie do vašej kuchyne novú vlnu kreativity aj zdravia. Čirok nie je len módnym výstrelkom. Je to plnohodnotná surovina, ktorá si právom získava miesto na tanieroch po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #sérotonín #betaglukán #celiakia #glykemický index #bielkoviny #antioxidanty #tryptofán #obilniny #polyfenoly #bezlepkové potraviny #čirok

+ Veľké horúčavy vás budú unavovať a vy sa budete cítiť neustále ospalá.
Určite majte pod kontrolou výdavky v...

+ Neodmietajte zmrzlinu ak vám prináša potešenie, doprajte si sladkú maškrtu.
Plánovaná letná brigáda...