Superpotravina, ktorá zasýti a nezaťaží
Ak sa snažíte zhodiť pár kíl alebo si len chcete udržať postavu, čirok bude vaším verným spojencom. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a bielkovín vás udrží sýtych na dlhší čas, takže sa vyhnete náhlym chutiam na sladké či prejedaniu. Navyše má nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobuje výkyvy cukru v krvi. V praxi to znamená viac energie počas dňa a menej večerných výčitiek pred chladničkou.
Zdravá náhrada mäsa aj pre vegetariánov
Čirok obsahuje až 11 gramov bielkovín na 100 gramov, čím v tejto kategórii prekonáva aj ryžu. Je preto ideálnou voľbou pre vegetariánov, vegánov, ale aj pre tých, ktorí len občas vynechávajú mäso. Vďaka kombinácii bielkovín a vlákniny podporuje nielen trávenie, ale aj pocit dlhodobého nasýtenia. Skvele sa hodí ako základ do šalátov, ako príloha k zelenine či do sýtych polievok.
Rovnováha pre telo aj myseľ
Hovorí sa, že jedlo má moc ovplyvniť nielen naše telo, ale aj dušu. A pri čiroku to platí dvojnásobne. Obsahuje totiž látky ako tryptofán a polyfenoly, ktoré sa v tele podieľajú na tvorbe serotonínu – hormónu dobrej nálady. Pravidelná konzumácia čiroku preto môže prispieť k lepšiemu zvládaniu stresu, podpore duševnej pohody a možno aj prevencii proti depresívnym stavom.

Vitamíny, ktoré rozžiaria pleť aj vlasy
Zabudnite na drahé doplnky výživy. Čirok je prírodným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé vlasy, pleť a nervový systém. Okrem toho v ňom nájdete aj horčík, antioxidanty a betaglukány. Tie pomáhajú posilňovať imunitu, znižujú zápaly v tele a dokonca môžu spomaľovať proces starnutia buniek. S čirokom tak svojmu telu doprajete výživu zvnútra.
Bezlepková hviezda vo vašej kuchyni
Čirok je prirodzene bez lepku, čo z neho robí vítanú surovinu aj pre ľudí s intoleranciou alebo celiakiou. Z jeho múky si môžete upiecť chutný chlieb, koláč alebo pripraviť kašu na raňajky. Vločky sú ideálne na rýchle a výživné jedlo, ktoré zvládnete bez namáčania. A čo je najlepšie? Jeho neutrálnu chuť si môžete dochutiť podľa seba, sladko aj slano.
Ideálny spoločník pri varení aj do zásoby
Príprava čiroku je jednoduchá. Uvaríte ho ako ryžu na sporáku, v ryžovare alebo v tlakovom hrnci. Skvelou správou je, že si zachováva svoju štruktúru aj po zmrazení, takže si ho môžete navariť do zásoby a ušetriť čas. Pred varením ho však odporúčame namočiť. Tým podporíte vstrebávanie živín a znížite obsah antinutričných látok. Vďaka tomu bude vaše telo ešte lepšie profitovať z jeho výživovej hodnoty.
Obilnina, ktorá vás nikdy neomrzí
Čirok je neuveriteľne všestranný. Či už ho pridáte do šalátu, uvaríte ako prílohu, zapracujete do pečiva alebo z neho pripravíte raňajkovú kašu, jeho jemná chuť sa vždy krásne prispôsobí ostatným surovinám. Jeho kombinovanie s inými obilninami ako quinoa či pohánka prinesie do vašej kuchyne novú vlnu kreativity aj zdravia. Čirok nie je len módnym výstrelkom. Je to plnohodnotná surovina, ktorá si právom získava miesto na tanieroch po celom svete.