Biela špargľa - delikatesa, ktorá si zaslúži miesto na vašom stole. Poznáte aj tento trik s prípravou? Do vody okrem soli patrí aj...

Na pultoch obchodov sa už objavila prvá lokálna špargľa. Aj to je dôvod, aby ste si túto zdravú pochúťku naservírovali na stôl.

20.04.2025 06:00
špargľa, omáčka, diéta Foto:
Máte chuť na lahodnú špargľu?
debata (1)

Sústredíme sa tentoraz na bielu špargľu – delikatesu, ktorá si zaslúži jemnú prípravu. Tu je jednoduchý a overený spôsob, ako ju pripraviť:

1. Čistenie špargle

– Opláchnite špargľu pod studenou vodou.
- Odlomte konce (asi 2–3 cm), ktoré sú drevnaté – zlomí sa prirodzene v mieste, kde končí tvrdá časť.
- Ošúpte šupku – biela špargľa má hrubšiu šupku než zelená, preto ju treba šúpať od hlavičky smerom dolu (okrem samotnej hlavičky), ideálne škrabkou na zemiaky.

chren, zelenina, silice Čítajte viac Poriadne štipľavý chren, ktorý vám 'pretiahne' dutiny? Takto uchováte jeho ostrosť. Poznáme aj dôvod, prečo by sme chren mali jesť celý rok

2. Varenie

– Dajte variť vodu so soľou, cukrom a trochou masla alebo citrónovej šťavy (cukor vyváži horkosť, maslo dodá chuť, citrón udrží bielu farbu).
- Vložte špargľu do vriacej vody – najlepšie vodorovne (v špeciálnom hrnci na špargľu sa varí zvislo).
- Varte 8–12 minút, podľa hrúbky. Mala by byť mäkká, ale nie rozvarená – ideálne, keď do nej ľahko vojde nôž.

3. Servírovanie

Podávať bielu špargľu môžete veľmi klasickým spôsobom – napríklad s rozpusteným maslom a strúhankou, varenými zemiakmi či so šunkou a vajíčkom na tvrdo. Obľúbená je tiež holandská omáčka. Vyskúšať však môžete aj menej tradičný spôsob servírovania špargle. Nižšie nájdete recept.

šalát, zdravá strava, omeleta Čítajte viac Zelenina ako jarný zázrak na veľkonočnom stole: Týchto 5 druhov skúste servírovať, okrem chuti ponúknete hosťom aj zdravie

Pečená biela špargľa s parmezánovou krustou a medovo-horčicovým dresingom

Ingrediencie:
- 500 g bielej špargle
- 2 PL olivového oleja
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- soľ a čierne korenie

Na dresing:
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 ČL medu
- 1 ČL bieleho vínneho octu alebo citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- štipka soli

Postup:
Špargľu očistíme – ako zvyčajne (ošúpeme, odrežeme konce). Predhrejte rúru na 200 °C (horný/dolný ohrev). Špargľu dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a premiešame s cesnakom. Posypeme strúhaným parmezánom – niekde viac, niekde menej, aby bola chrumkavá. Pečieme asi 20 – 25 minút, kým špargľa nezmäkne a syr nebude zlatistý.
Medzitým si v miske vyšľaháme dresing – horčica, med, ocot/citrón, olej, štipka soli. Upečenú špargľu preložíme na tanier, pokvapkáme dresingom a môžeme podávať s opekaným chlebom alebo ako netradičný šalát.

Video
Stonky bielej či zelenej špargle sú veľmi chutné aj zdravé. Je dobré variť ich v správne ochutenej vode a my vieme ako na to.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #špargľa

+ Využite možnosť ráno si ísť zabehať von alebo si ísť zacvičiť jógu do parku.
Nenechajte so sebou...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Zvážte nové zdroje príjmu, ktoré môžu...