Pravda o rastlinných olejoch: Nie sú tak rizikové, ako tvrdia moderní výživoví guru

Mnohé moderné výživové trendy šíria strach zo slnečnicového, repkového či sójového oleja. Tvrdia, že môžu za množstvo negatív od obezity, cez poruchy trávenia, až po rakovinu. Hovorí sa, že spôsobujú zápaly, chronické choroby a že by ste ich mali okamžite vyradiť z kuchyne. Pravda je však oveľa komplexnejšia. No a nie vždy je všetko čierna biele.

03.05.2025 00:00
bylinky a olej Foto:
Ak by boli rastlinné oleje tak škodlivé, ako tvrdia niektoré alternatívne zdroje, prečo by sa používali po generácie?
debata

Mýtus č. 1: Oleje zo semien sú toxické

Jednou z najrozšírenejších dezinformácií je, že oleje zo semien sú toxické a spôsobujú v tele rozsiahle zápaly. Tento názor vznikol predovšetkým preto, že sa pri extrakcii niektorých olejov používa chemická zlúčenina hexán. Avšak vedecké štúdie preukázali, že väčšina hexánu sa aj tak z olejov pri spracovaní odparí a teda jeho obsah v konečnom produkte je minimálny. Dôležitejšie je venovať pozornosť kvalite a pôvodu oleja.

Mýtus č. 2: Prispievajú k chronickým ochoreniam

Je pravda, že niektoré rastlinné oleje obsahujú vysoký podiel omega-6 mastných kyselín, ktoré v nadmernom množstve môžu podporovať zápalové procesy v tele. To však neznamená, že oleje zo semien sú automaticky škodlivé. Naopak, obsahujú aj prospešné antioxidanty a vitamíny. Kľúčové je zabezpečiť rovnováhu medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami a dbať na pestrú stravu.

Na komáre aj vŕzgajúce pánty: 10 praktických tipov, ako v domácnosti využiť kokosový olej Čítajte aj Nie je olej ako olej. Jeden zníži tlak, druhý vás spraví krajšou. Spoznajte ich pozitíva

Mýtus č. 3: Používajú sa len v nezdravom jedle

Rastlinné oleje sú často spájané s rýchlym občerstvením a vyprážanými pokrmami, no to neznamená, že ich nemožno využiť aj v zdravej kuchyni. Repkový, sezamový či avokádový olej sú skvelou alternatívou na tepelne spracované jedlá. Dôležitejšie ako druh oleja je spôsob jeho použitia. Vyprážané jedlá by mali tvoriť len malú časť jedálnička. A vyprážanie nikdy nebude zdravé, bez ohľadu, aký tuk použijete.

Mýtus č. 4: Najlepšie je vyhnúť sa im celkom

Ak by boli rastlinné oleje tak škodlivé, ako tvrdia niektoré alternatívne zdroje, prečo by sa používali po generácie? Práve naopak, správnym výberom a použitím kvalitných olejov môžete zlepšiť svoj zdravotný stav. Kľúčové je voliť nerafinované oleje lisované za studena a dbať na ich správne skladovanie.

Najzdravšie je vyhnúť sa extrémom

Ako všetko v stravovaní, aj tu platí pravidlo rovnováhy. To je základ aj v stravovaní aj pri používaní olejov. Nejde o to, aby sme sa rastlinným olejom vyhýbali, ale aby sme si vyberali tie kvalitné a používali ich s mierou. Pestrá strava a rozumné návyky sú tou najlepšou cestou k zdraviu. Samozrejme pokvapkať si šalát olejom bude určite zdravšie, ako vyprážané pokrmy.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #olej #zdravé stravovanie #zdravé jedlo #sezamové semená #rastlinné oleje #repkový olej #omega-6 mastné kyseliny

+ Pri chudnutí pomáha veľmi behanie, stačí ak sa tri krát do týždňa premôžete.
Neberte nič na ľahkú váhu, nič...

+ Nezabúdajte, že každé telo potrebuje občas viac pohybu.
Mali by ste začať myslieť na budúcnosť, ovplyvní to...