Multifunkčný zázvor
Zázvor, aromatický koreň s pikantnou štipľavou chuťou, je doslova prírodným pokladom. Jeho pozitívne účinky na zdravie, najmä na žalúdok a trávenie, sú známe už po stáročia. Odjakživa sa používa ako domáci liek na rôzne neduhy. Zistite, s čím všetkým vám môže pomôcť počas zimy a prečo je dobré spoľahnúť sa naň častejšie než len pri prechladnutí.
Čierna ako hodinky
Pokiaľ vás občas trápia žalúdočné nevoľnosti, nadúvanie, plynatosť, príliš pomalé trávenie či dokonca zápcha, možno vás prekvapí, akým veľkým pomocníkom môže byť práve zázvor. Jedným z jeho najviac cenených účinkov je podpora a urýchlenie procesu trávenia. Bioaktívne látky, ktoré obsahuje, eliminujú nadbytočné plyny, podporujú činnosť čriev, zmierňujú nadúvanie, brušné kŕče a uľavujú pri nepríjemných pocitoch ťažkosti po jedle. Stimulujú produkciu tráviacich enzýmov, čím zlepšujú efektivitu trávenia.
Proti kyseline
Počas sviatkov sa u mnohých ľudí zvykne objaviť pálenie záhy alebo nadbytok žalúdočnej kyseliny. Na to je ideálne použiť zázvor. Ak vás často trápi kyselina alebo dokonca chronické tráviace ťažkosti, vyskúšajte zázvorový čaj. Tento jednoduchý nápoj, pripravený z čerstvého zázvoru a horúcej vody, nielenže upokojí žalúdok, ale tiež uľahčí a podporí priechod potravy tráviacim systémom.

Využitie na mnoho spôsobov
Zázvor vám môže pomôcť a pritom je jeho konzumácia aj veľmi príjemná. Je všestranný a dá sa konzumovať surový, varený, pridaný do dezertov, koláčov alebo smoothie. Medzi najobľúbenejšie spôsoby využitia patrí príprava čaju z čerstvého zázvoru. Stačí nastrúhať kúsok koreňa, zaliať horúcou vodou a doplniť medom či citrónom. Tento nápoj upokojí žalúdok a príjemne zahreje, čo oceníte najmä v zimných mesiacoch.
Zázvor však môžete zaradiť do jedálnička aj kreatívnejšie. Skúste ho pridať do polievok, ryžových pokrmov, raňajkových kaší alebo ho použiť ako základ omáčok či marinád. Skvelým tipom je aj domáci zázvorový sirup alebo limonáda.
Nič netreba preháňať
Aj liek môže byť pri nesprávnom dávkovaní jedom. Platí to aj pri zázvore. Je všeobecne bezpečný, ale odborníci odporúčajú obmedziť konzumáciu čerstvého zázvoru na maximálne štyri gramy denne, čo sú zhruba dve čajové lyžičky. Väčšie množstvo môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako je napríklad hnačka. Zázvor môže tiež ovplyvniť účinnosť niektorých liekov, napríklad na riedenie krvi alebo diabetes. Ak užívate takéto lieky, je vhodné poradiť sa pred jeho konzumáciou s lekárom.