Najvďačnejšia rastlina počas zimy? Jednoznačne zázvor

Bez zázvoru by ste sa počas zimy rozhodne nemali ocitnúť. Spoľahlivo vás udrží bez bolesti hrdla a nádchy a zároveň výrazne pomôže aj s trávením.

13.01.2025 00:00
zázvor, ďumbier lekársky Foto:
Zázvor vám môže pomôcť a pritom je jeho konzumácia aj veľmi príjemná.
debata

Multifunkčný zázvor

Zázvor, aromatický koreň s pikantnou štipľavou chuťou, je doslova prírodným pokladom. Jeho pozitívne účinky na zdravie, najmä na žalúdok a trávenie, sú známe už po stáročia. Odjakživa sa používa ako domáci liek na rôzne neduhy. Zistite, s čím všetkým vám môže pomôcť počas zimy a prečo je dobré spoľahnúť sa naň častejšie než len pri prechladnutí.

Čierna ako hodinky

Pokiaľ vás občas trápia žalúdočné nevoľnosti, nadúvanie, plynatosť, príliš pomalé trávenie či dokonca zápcha, možno vás prekvapí, akým veľkým pomocníkom môže byť práve zázvor. Jedným z jeho najviac cenených účinkov je podpora a urýchlenie procesu trávenia. Bioaktívne látky, ktoré obsahuje, eliminujú nadbytočné plyny, podporujú činnosť čriev, zmierňujú nadúvanie, brušné kŕče a uľavujú pri nepríjemných pocitoch ťažkosti po jedle. Stimulujú produkciu tráviacich enzýmov, čím zlepšujú efektivitu trávenia.

Proti kyseline

Počas sviatkov sa u mnohých ľudí zvykne objaviť pálenie záhy alebo nadbytok žalúdočnej kyseliny. Na to je ideálne použiť zázvor. Ak vás často trápi kyselina alebo dokonca chronické tráviace ťažkosti, vyskúšajte zázvorový čaj. Tento jednoduchý nápoj, pripravený z čerstvého zázvoru a horúcej vody, nielenže upokojí žalúdok, ale tiež uľahčí a podporí priechod potravy tráviacim systémom.

Čo by ste mali vedieť o zázvore? Ako ho uskladňovať, čistiť, krájať, komu pomáha a kto by sa mu mal vyhnúť Čítajte aj Čo by ste mali vedieť o zázvore? Ako ho uskladňovať, čistiť, krájať, komu pomáha a kto by sa mu mal vyhnúť

Využitie na mnoho spôsobov

Zázvor vám môže pomôcť a pritom je jeho konzumácia aj veľmi príjemná. Je všestranný a dá sa konzumovať surový, varený, pridaný do dezertov, koláčov alebo smoothie. Medzi najobľúbenejšie spôsoby využitia patrí príprava čaju z čerstvého zázvoru. Stačí nastrúhať kúsok koreňa, zaliať horúcou vodou a doplniť medom či citrónom. Tento nápoj upokojí žalúdok a príjemne zahreje, čo oceníte najmä v zimných mesiacoch.

Zázvor však môžete zaradiť do jedálnička aj kreatívnejšie. Skúste ho pridať do polievok, ryžových pokrmov, raňajkových kaší alebo ho použiť ako základ omáčok či marinád. Skvelým tipom je aj domáci zázvorový sirup alebo limonáda.

Nič netreba preháňať

Aj liek môže byť pri nesprávnom dávkovaní jedom. Platí to aj pri zázvore. Je všeobecne bezpečný, ale odborníci odporúčajú obmedziť konzumáciu čerstvého zázvoru na maximálne štyri gramy denne, čo sú zhruba dve čajové lyžičky. Väčšie množstvo môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako je napríklad hnačka. Zázvor môže tiež ovplyvniť účinnosť niektorých liekov, napríklad na riedenie krvi alebo diabetes. Ak užívate takéto lieky, je vhodné poradiť sa pred jeho konzumáciou s lekárom.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #nevoľnosť #zázvor #nádcha #bolesť hrdla #žalúdočná kyselina #pálenie záhy #plynatosť #zázvorový čaj #žalúdok a trávenie