Aj keď sú plechové dózy na vianočné koláčiky a pečivo obľúbenou voľbou, najmä vďaka ich dekoratívnym sviatočným motívom, nie vždy sú ideálnou voľbou na dlhodobé skladovanie. Ak plánujete svoje koláče uchovávať niekoľko týždňov, existujú lepšie spôsoby, ako zachovať ich čerstvosť a chuť.
Čítajte viac Torty s geometrickými vzormi vás nadchnú! Pýtali si 5-hodín práce, obzrite si ichNajväčším nepriateľom koláčikov je vzduch. Pri kontakte so vzduchom sa z potravín s obsahom škrobu, ako sú koláče alebo čipsy, odparuje vlhkosť, čo vedie k ich vysychaniu a tvrdnutiu. Klasické plechové dózy nie sú úplne vzduchotesné a preto nedokážu zabrániť strate vlhkosti.
Čítajte viac Ak by ste mali na Vianoce upiecť len jedinú vec, potom túto! Cukrárka Jožka Zaukolcová sa podelila o recept aj dôležitý trik pri lineckom cesteAby vaše koláčiky zostali čerstvé a mäkké aj po týždňoch, odporúča sa použiť vzduchotesné plastové nádoby. Pri mäkkých druhoch, ako je pečivo s kokosom, ovsenými vločkami alebo džemom, je vhodné vnútro nádoby vyložiť potravinovou fóliou. Naopak, tvrdšie a chrumkavé koláčiky najlepšie ochránite pomocou alobalu.
Aj keď zmes rôznych koláčikov vyzerá lákavo, ich vône a chute sa môžu v nádobe premiešať. Preto je lepšie skladovať jednotlivé druhy oddelene. Ak chcete koláčiky udržať dlhšie mäkké a šťavnaté, pridajte k nim do nádoby kúsok jablka. Jablko zvýši vlhkosť, ale nezabudnite ho po dvoch dňoch vymeniť, aby neplesnivelo.