Kultové jedlo zo školskej jedálne? Granadír ste buď milovali, alebo... ho skúste podľa nášho receptu, bude to fakt bomba

Lacná, jednoduchá kombinácia cestovín a zemiakov so sladkou paprikou. To je granadír alebo granadírsky pochod.

23.11.2024 06:10
Chutné a rýchle jedlo za pár drobných? Urobte... Foto:
Ilustračné foto z portálu Varecha.sk, viac na profile @bugout
debata (1)

@bugout

Jedlo, ktoré si pamätá azda každý z nás ešte z detstva – podávané v školských jedálňach, ale aj na domácom stole. Poslednú záchranu gazdiniek, ktoré po príchode domov z práce nechceli tráviť ďalšie hodiny v kuchyni. Granadír bol zároveň dokonalým jedlom v časoch, keď sa muselo šetriť. Základné ingrediencie boli lacné, ľahko dostupné a skladovateľné aj v domácnostiach s obmedzenými možnosťami.

žena, úsmev, pomarančový džús, džús, pohár Čítajte viac Zoznam potravín, ktoré sú pre pokožku hotový zázrak: Začnite jesť z každej trochu, výsledkom bude svieža a krásna pleť, tvrdí odborníčka

Klasický recept na granadír (granadírsky pochod)

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g cestovín (kolienka alebo fliačky)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 PL bravčovej masti (alebo oleja)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • majoránka podľa chuti (voliteľné)

Postup:
Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode domäkka. Sceďte a odložte bokom. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale, sceďte a nechajte odkvapkať. Na panvici rozohrejte bravčovú masť a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Do opraženej cibule pridajte mletú papriku, krátko premiešajte (pozor, aby neprihorela) a hneď pridajte uvarené zemiaky. K zemiakom pridajte uvarené cestoviny, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Ak máte radi majoránku, teraz je čas ju pridať. Granadír podávajte teplý, môžete pridať kyslé uhorky alebo pohár kyslého mlieka.

Atypický granadír s tekvicou a kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 400 g zemiakov
  • 200 g tekvice Hokkaido (alebo maslovej tekvice)
  • 200 g cestovín (napríklad špaldové fliačky alebo celozrnné penne)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL kari korenia
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá koriandrová vňať (na ozdobu)

Postup:
Zemiaky a tekvicu nakrájajte na malé kocky. Zemiaky uvarte domäkka v osolenej vode a tekvicu krátko poduste na pare (aby zostala mierne pevná). Cestoviny uvarte podľa návodu. Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte kari korenie a údenú papriku, krátko premiešajte. Do panvice nalejte kokosové mlieko, premiešajte a nechajte chvíľu prebublávať, aby vznikla jemná omáčka. K omáčke pridajte uvarené zemiaky, tekvicu a cestoviny. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte, aby sa chute spojili. Podávajte teplé, ozdobené čerstvým koriandrom. Tento granadír je jemne exotický a prekvapí vás vyváženou chuťou.

Vedeli ste, že…
Názov „granadírsky pochod“ pravdepodobne pochádza z čias rakúsko-uhorskej armády, kde bol tento pokrm obľúbený medzi vojakmi. Bol jednoduchý na prípravu v poľných podmienkach a energeticky výdatný – ideálny pre dlhé vojenské pochody. Toto jedlo sa neskôr prenieslo do civilných domácností.

Video
Grandír je známy aj ako granatiersky pochod. Tu je videorecept!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Granadír na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #jedlo #recept #chuť #granadír

+ Neprejedajte sa a jedzte pomaly. Inak vám hrozia žalúdočné ťažkosti.
Skončíte s nakupovaním po centrách. Všetko...

+ Doprajte si po uzimenej prechádzke horúci kúpeľ, bude vám teplejšie.
Nájdete istý obnos peňazí, nakoniec...