Jedlo, ktoré si pamätá azda každý z nás ešte z detstva – podávané v školských jedálňach, ale aj na domácom stole. Poslednú záchranu gazdiniek, ktoré po príchode domov z práce nechceli tráviť ďalšie hodiny v kuchyni. Granadír bol zároveň dokonalým jedlom v časoch, keď sa muselo šetriť. Základné ingrediencie boli lacné, ľahko dostupné a skladovateľné aj v domácnostiach s obmedzenými možnosťami.
Čítajte viac Zoznam potravín, ktoré sú pre pokožku hotový zázrak: Začnite jesť z každej trochu, výsledkom bude svieža a krásna pleť, tvrdí odborníčkaKlasický recept na granadír (granadírsky pochod)
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 250 g cestovín (kolienka alebo fliačky)
- 1 veľká cibuľa
- 2 PL bravčovej masti (alebo oleja)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- majoránka podľa chuti (voliteľné)
Postup:
Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode domäkka. Sceďte a odložte bokom. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale, sceďte a nechajte odkvapkať. Na panvici rozohrejte bravčovú masť a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Do opraženej cibule pridajte mletú papriku, krátko premiešajte (pozor, aby neprihorela) a hneď pridajte uvarené zemiaky. K zemiakom pridajte uvarené cestoviny, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Ak máte radi majoránku, teraz je čas ju pridať. Granadír podávajte teplý, môžete pridať kyslé uhorky alebo pohár kyslého mlieka.
Atypický granadír s tekvicou a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 400 g zemiakov
- 200 g tekvice Hokkaido (alebo maslovej tekvice)
- 200 g cestovín (napríklad špaldové fliačky alebo celozrnné penne)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 ČL kari korenia
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 1 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- čerstvá koriandrová vňať (na ozdobu)
Postup:
Zemiaky a tekvicu nakrájajte na malé kocky. Zemiaky uvarte domäkka v osolenej vode a tekvicu krátko poduste na pare (aby zostala mierne pevná). Cestoviny uvarte podľa návodu. Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte kari korenie a údenú papriku, krátko premiešajte. Do panvice nalejte kokosové mlieko, premiešajte a nechajte chvíľu prebublávať, aby vznikla jemná omáčka. K omáčke pridajte uvarené zemiaky, tekvicu a cestoviny. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte, aby sa chute spojili. Podávajte teplé, ozdobené čerstvým koriandrom. Tento granadír je jemne exotický a prekvapí vás vyváženou chuťou.
Vedeli ste, že…
Názov „granadírsky pochod“ pravdepodobne pochádza z čias rakúsko-uhorskej armády, kde bol tento pokrm obľúbený medzi vojakmi. Bol jednoduchý na prípravu v poľných podmienkach a energeticky výdatný – ideálny pre dlhé vojenské pochody. Toto jedlo sa neskôr prenieslo do civilných domácností.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Granadír na Varecha.sk