Malý zelený poklad, ktorý väčšine zachutí až na druhý pokus. Ale tie benefity!

Ružičkový kel, často podceňovaná zelenina, je skutočným pokladom pre zdravie. Aj keď nie každému zachutí na prvý pokus, jeho prínosy pre telo stoja za to, aby ste mu dali druhú šancu.

07.11.2024 06:00
omeleta, kel, ružičkový kel Foto:
Čo poviete na lahodnú omeletu s ružičkovým kelom?
debata

Vyskúšajte recepty, ktoré zachutia celej rodine – tu nájdete recepty s ružičkovým kelom. A prečo ho konzumovať?

Výborný zdroj vitamínu C

Ružičkový kel je doslova nabitý vitamínom C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém. Tento vitamín pomáha organizmu bojovať proti infekciám, podporuje zdravie pokožky a urýchľuje regeneráciu buniek. Len jedna šálka naplnená hlavičkami ružičkového kelu obsahuje viac ako 100 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C, čo je viac ako v citrusoch.

ružičkový kel Čítajte viac Ružičkový kel na večeru? Nie, ešte tento nápad nezavrhnite! Vďaka týmto omáčkam vyčarujete lahodné jedlo

Bohatý na vlákninu pre zdravé trávenie

Vláknina je nevyhnutná pre zdravé trávenie a ružičkový kel jej obsahuje dostatok. Vláknina pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, znižuje riziko zápchy a podporuje zdravú mikroflóru v črevách. Jej dostatok v strave tiež znižuje riziko niektorých tráviacich problémov a prispieva k pocitu sýtosti.

Zdravé srdce

Ružičkový kel obsahuje množstvo antioxidantov a protizápalových látok, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení. Draslík, ktorý je prítomný v tejto zelenine, podporuje reguláciu krvného tlaku, čím znižuje zaťaženie srdca. Obsah vlákniny zase prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Prevencia proti rakovine

Podobne ako iné kapustovité zeleniny, aj ružičkový kel obsahuje zlúčeniny známe ako glukozinoláty. Tieto zlúčeniny majú silné protirakovinové vlastnosti a môžu pomáhať telu bojovať proti vzniku určitých typov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva a pľúc.

Významný zdroj vitamínu K pre zdravé kosti

Vitamín K, ktorý je hojne prítomný v ružičkovom keli, je kľúčový pre zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi. Tento vitamín pomáha telu využívať vápnik, čo znižuje riziko osteoporózy a iných ochorení kostí.

Ružičkový kel sa dá pripraviť na množstvo chutných spôsobov. Môžete ho variť, piecť, restovať alebo pridávať do šalátov. Ak chcete zachovať čo najviac živín, najlepšie je ho variť len krátko alebo ho upraviť na pare.

Video
Podpecník či podplamenník poznáme z jarmokov ako skvelý slaný kysnutý koláč. Náš rýchly podpecník sa trošku ponáša aj na pizzu, má tenké chrumkavé cesto, ale namiesto paradajkovej omáčky sme použili kyslú smotanu.
Video
Traja členovia kapely S Hudbou Vesmírnou spolu varia polievku.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ružičkový kel

+ Doprajte si po uzimenej prechádzke horúci kúpeľ, bude vám teplejšie.
Nájdete istý obnos peňazí, nakoniec...

+ Každý úsmev, ktorý darujete, môže priniesť šťastie aj vám samotným.
Zohreje vás pri srdiečku ak prispejete ako...