Fermentovaný produkt, pripravený z kapusty sa podľa historických záznamov objavil prvýkrát už pred viac ako 2000 rokmi v starovekej Číne. Konzumovali ju vraj robotníci, ktorí stavali Veľký čínsky múr. Do Európy sa dostala prostredníctvom Mongolov, ktorí fermentáciu kapusty používali ako spôsob konzervácie a zdroja vitamínov pre dlhé výpravy. V stredoveku sa tento spôsob konzervovania ujal aj v Európe, najmä kvôli jeho jednoduchosti a zdravotným výhodám. Najstaršie zmienky v Európe pochádzajú zo stredovekého Nemecka, kde sa stala kyslá kapusta základom jedálnička.
Čítajte viac 8x kapustová čalamáda: Jednoduché recepty bez sterilizácie, aj superzdravé bez umelých konzervantovO kyslej kapuste sa často zvykne písať ako o zázraku v jedálničku. Dôvodom je bohatý obsah vitamínov – medzi nimi napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B, K a minerály ako železo, horčík či vápnik. Obsahuje tiež probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru, a tým aj trávenie a imunitu. Fermentácia tiež zlepšuje vstrebávanie živín z kapusty a znižuje množstvo prírodných cukrov, čo robí kyslú kapustu vhodnou aj pre diabetikov.
Začiatočník musí začať pomaly
Existuje veľa spôsobov, ako kyslú kapustu zaradiť do jedálnička. Môžete ju konzumovať surovú ako prílohu, alebo ju pridať do šalátov. Varená sa používa v tradičných jedlách ako kapustnica, segedínsky guláš či halušky s kyslou kapustou. Dá sa pridať aj do sendvičov, wrapov, polievok alebo dokonca ako príloha ku grilovaným jedlám.
Ak ste kyslú kapustu nikdy predtým nejedli, je lepšie začať s malými porciami a postupne zvyšovať množstvo, aby si telo zvyklo na jej fermentovaný obsah. Aj keď surová kyslá kapusta má viac živín, varená je ľahšie stráviteľná, takže je vhodnejšia pre tých, ktorí kyslú kapustu len plánujú zaradiť do svojho jedálnička.
Čítajte viac Tekvica – jesenný poklad pre zdravie aj dobrú náladu. A neuveríte, čo dokáže pri nervóznej mysliS kyslou kapustou sa však spája aj jeden „neželaný“ efekt – spôsobuje nadúvanie a následne aj uvoľnovanie plynov – áno, rozumiete správne – máme na mysli prdenie. Vyhnúť sa mu úplne nedá – keďže kyslá kapusta obsahuje vlákninu a probiotiká, ktoré stimulujú črevá.
Nepríjemný efekt však môžete obmedziť. Pomôcť môže napríklad nasledovné:
- Jedzte menšie porcie – Menšie množstvo kapusty bude pre tráviaci trakt menej zaťažujúce.
- Kombinujte kyslú kapustu s inými potravinami – je vhodné ju jesť s potravinami, ktoré sa ľahšie trávia, ako sú zemiaky alebo ryža, ktoré môžu zmierniť účinky nadúvania.
- Pite dostatok vody – vláknina v kyslej kapuste potrebuje vodu, aby sa mohla efektívne tráviť. Dostatok tekutín môže znížiť nadúvanie.
- Pomôžte si bylinkami – fenikel, rasca alebo zázvor pridávané do kyslej kapusty alebo jedla môžu podporiť trávenie a znížiť tvorbu plynov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zemiaková roláda s kyslou kapustou a so slaninkou na Varecha.sk