Okrem toho má aj rôzne zaujímavé a neobvyklé využitie, o ktorých sa oplatí vedieť. Čo tekvica obsahuje a prečo je taká zdravá?
Tekvica je plná vitamínov a minerálov, ktoré majú mnohé blahodarné účinky. V jej dužine nájdeme vitamíny A, B, C a E, ktoré podporujú imunitu, zlepšujú zrak a kvalitu pleti. Vďaka obsahu minerálov ako draslík, horčík a vápnik prospieva jej konzumácia kardiovaskulárnemu systému a znižuje krvný tlak. Zinok a železo v tekvici podporujú zdravú kožu a imunitný systém. Antioxidanty a betakarotén chránia bunky pred poškodením a pomáhajú znížiť riziko chronických chorôb.
Čítajte viac Zdravý a krásny vzhľad? Bez sviežeho pohľadu to nepôjde! Toto je náš kompletný sprievodca starostlivosťou o očné okoliePre organizmus sú zdravé aj tekvicové semienka. Sú zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu, ktorý vplýva na hladinu serotonínu. Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien, posilňuje imunitný systém a má blahodarné účinky na organizmus – okrem iného upokojuje nervový systém.
Tekvica má aj iné než len kulinárske využitie:
Prírodná maska na pleť: Vďaka obsahu vitamínu A a zinku môžete rozdrvenú tekvicovú dužinu zmiešať s medom a naniesť na tvár pre jasnejšiu pleť.
Prírodné svietidlo: Vyrezávanie tekvíc na Halloween je tradíciou, ale tekvicové svietidlo dodá jesennej atmosfére originálny nádych aj počas bežných večerov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tekvicová polievka s datľovým pyré podľa Miroslava Buľovského na Varecha.sk