Aby sa však ružičkový kel nezdal jednotvárny, správna voľba omáčky ho dokáže povýšiť na úplne novú úroveň. Ktoré omáčky sa k nemu hodia?
Krémová syrovo-smotanová omáčka
Ak milujete krémové omáčky, syrovo-smotanová verzia je presne pre vás. Pripravíte ju jednoducho: Najskôr odložte 400 ml vývaru, ktorý vznikol pri varení ružičkového kelu. Na panvici roztopte 2 lyžice masla a dozlatista osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Zasypte ju trochou múky a vytvorte zápražku. Následne ju zalejte 100 ml suchého bieleho vína a pridajte vývar. Krátko povarte, potom vmiešajte 100 ml smotany na šľahanie a 100 g nastrúhaného syra. Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška. Nakoniec ju prelejte cez uvarený ružičkový kel.

Horčicová omáčka
Ak máte radi intenzívnejšie chute, skúste k ružičkovému kelu podávať horčicovú omáčku. Jej príprava je veľmi jednoduchá: 200 ml vývaru z varenia kelu zmiešajte so smotanou a pridajte 2 lyžice dijonskej horčice. Omáčku dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Ak preferujete silnejšiu horčicovú chuť, pridajte ešte trochu horčice navyše. Výsledkom je lahodná, aromatická omáčka, ktorá výborne doplní zeleninový základ.

Jogurtová omáčka
Pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu večere, je tu svieža jogurtová omáčka. Stačí si nechať 200 ml vývaru z kelu a zahriať ho s 200 gramami nízkotučného jogurtu. Dochutíte kurkumou, soľou, korením a 2 lyžičkami medu. Táto netradičná kombinácia je prekvapivo chutná a dodá ružičkovému kelu ľahkú, osviežujúcu príchuť.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rýchly podpecník so šunkou, hruškou, ružičkovým kelom a orieškami na Varecha.sk