Fio bankaFio banka

Ružičkový kel na večeru? Nie, ešte tento nápad nezavrhnite! Vďaka týmto omáčkam vyčarujete lahodné jedlo

Malé, aromatické hlavičky ružičkového kelu si získavajú srdcia milovníkov sezónnej kuchyne.

18.10.2024 06:00
ružičkový kel Foto:
Ružičkový kel ako základ lahodnej večere.
debata

Aby sa však ružičkový kel nezdal jednotvárny, správna voľba omáčky ho dokáže povýšiť na úplne novú úroveň. Ktoré omáčky sa k nemu hodia?

Krémová syrovo-smotanová omáčka

Ak milujete krémové omáčky, syrovo-smotanová verzia je presne pre vás. Pripravíte ju jednoducho: Najskôr odložte 400 ml vývaru, ktorý vznikol pri varení ružičkového kelu. Na panvici roztopte 2 lyžice masla a dozlatista osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Zasypte ju trochou múky a vytvorte zápražku. Následne ju zalejte 100 ml suchého bieleho vína a pridajte vývar. Krátko povarte, potom vmiešajte 100 ml smotany na šľahanie a 100 g nastrúhaného syra. Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška. Nakoniec ju prelejte cez uvarený ružičkový kel.

omeleta, kel, ružičkový kel Čítajte viac Ohŕňate nos nad ružičkovým kelom? V lahodnej omelete chuťou prekvapí aj váhavých

Horčicová omáčka

Ak máte radi intenzívnejšie chute, skúste k ružičkovému kelu podávať horčicovú omáčku. Jej príprava je veľmi jednoduchá: 200 ml vývaru z varenia kelu zmiešajte so smotanou a pridajte 2 lyžice dijonskej horčice. Omáčku dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Ak preferujete silnejšiu horčicovú chuť, pridajte ešte trochu horčice navyše. Výsledkom je lahodná, aromatická omáčka, ktorá výborne doplní zeleninový základ.

kel, ružičkový kel, varenie, zelenina, šalát Čítajte viac Ako zjemniť chuť ružičkového kelu a čo robiť, keď sa rozvarí?

Jogurtová omáčka

Pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu večere, je tu svieža jogurtová omáčka. Stačí si nechať 200 ml vývaru z kelu a zahriať ho s 200 gramami nízkotučného jogurtu. Dochutíte kurkumou, soľou, korením a 2 lyžičkami medu. Táto netradičná kombinácia je prekvapivo chutná a dodá ružičkovému kelu ľahkú, osviežujúcu príchuť.

Video
Podpecník či podplamenník poznáme z jarmokov ako skvelý slaný kysnutý koláč. Náš rýchly podpecník sa trošku ponáša aj na pizzu, má tenké chrumkavé cesto, ale namiesto paradajkovej omáčky sme použili kyslú smotanu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ružičkový kel #omáčka

+ Potrebujete odborné vyšetrenie, bolesť žalúdka neprestáva.
Nehnuteľnosť ste získali podvodom, čoskoro sa to...

+ Potrebujete dospať prebdenú noc, bolesť hlavy sa môže zvyšovať.
Prázdna chladnička naznačuje potrebu nákupu...