Aby sa však ružičkový kel nezdal jednotvárny, správna voľba omáčky ho dokáže povýšiť na úplne novú úroveň. Ktoré omáčky sa k nemu hodia?
Krémová syrovo-smotanová omáčka
Ak milujete krémové omáčky, syrovo-smotanová verzia je presne pre vás. Pripravíte ju jednoducho: Najskôr odložte 400 ml vývaru, ktorý vznikol pri varení ružičkového kelu. Na panvici roztopte 2 lyžice masla a dozlatista osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Zasypte ju trochou múky a vytvorte zápražku. Následne ju zalejte 100 ml suchého bieleho vína a pridajte vývar. Krátko povarte, potom vmiešajte 100 ml smotany na šľahanie a 100 g nastrúhaného syra. Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška. Nakoniec ju prelejte cez uvarený ružičkový kel.
Čítajte viac Ohŕňate nos nad ružičkovým kelom? V lahodnej omelete chuťou prekvapí aj váhavýchHorčicová omáčka
Ak máte radi intenzívnejšie chute, skúste k ružičkovému kelu podávať horčicovú omáčku. Jej príprava je veľmi jednoduchá: 200 ml vývaru z varenia kelu zmiešajte so smotanou a pridajte 2 lyžice dijonskej horčice. Omáčku dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Ak preferujete silnejšiu horčicovú chuť, pridajte ešte trochu horčice navyše. Výsledkom je lahodná, aromatická omáčka, ktorá výborne doplní zeleninový základ.
Čítajte viac Ako zjemniť chuť ružičkového kelu a čo robiť, keď sa rozvarí?Jogurtová omáčka
Pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu večere, je tu svieža jogurtová omáčka. Stačí si nechať 200 ml vývaru z kelu a zahriať ho s 200 gramami nízkotučného jogurtu. Dochutíte kurkumou, soľou, korením a 2 lyžičkami medu. Táto netradičná kombinácia je prekvapivo chutná a dodá ružičkovému kelu ľahkú, osviežujúcu príchuť.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Rýchly podpecník so šunkou, hruškou, ružičkovým kelom a orieškami na Varecha.sk