Jedným z takýchto receptov, ktorý vznikol počas hospodárskej krízy v Amerike v roku 1929, je „Depression Cake“ – koláč, do ktorého netreba pridávať vajcia, maslo ani mlieko. Tento jednoduchý a chutný koláč sa stal hitom v 30. rokoch a odvtedy si získal značnú popularitu. Recept, ktorý vyžaduje iba základné a cenovo dostupné suroviny, je tu!
Čítajte viac Viete, čo je frgál? Tradičný koláč z jarmokov dostal v sladkej šou krásne podoby, moderné aj klasickéIngrediencie:
- 170 g múky
- 180 g cukru
- 30 g kakaového prášku
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 1 PL bieleho alebo jablčného octu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 6 PL rastlinného oleja
- 250 ml studenej kávy
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte si okrúhlu formu na pečenie – buď ju vymažte olejom, alebo vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V zmesi urobte tri malé priehlbinky – do jednej nalejte vanilkový extrakt, do druhej ocot a do tretej olej.
- Nalejte studenú kávu na všetky ingrediencie a dobre premiešajte, až kým nezískate hladké cesto.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 25 minút, alebo kým povrch koláča nezačne byť chrumkavý, ale vnútro zostane jemné.
„Depression Cake“ je nielen chutnou spomienkou na ťažké časy, ale aj ukážkou, že aj s minimom surovín je možné vytvoriť niečo lahodné. Tento recept bez vajec, masla a mlieka je skvelým riešením nielen pre vegánov, ale aj pre tých, ktorí si chcú dopriať sladký dezert s príchuťou starých čias.