„Obsahuje vitamíny ako napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín E, škrob, bielkoviny, tuky, celulózu. Z minerálov obsahuje napríklad draslík, horčík či fosfor,“ ozrejmila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.
Čítajte viac Žiadne croissanty, ani bagety, táto sladká dobrota ovládla chúťky olympijských športovcov. Denne sa zjedia tisíce kusov, recept? Máme náš vlastný...Kukurica je podľa odborníkov prospešná pre zdravú funkciu tráviaceho traktu, je bohatá na vlákninu. Pomáha tiež pri chudnutí – zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi. Potravina dozrieva na poliach v letných mesiacoch, no konzumovať ju možno celoročne. Predáva sa aj v mrazenej alebo konzervovanej podobe. Existuje tiež viacero druhov kukurice.
Cukrová sa pestuje na priamu konzumáciu, pukancová sa používa na výrobu popcornu a škrobnatá je zase vhodná na výrobu múky. Vyrába sa z nej aj sirup a olej a použiteľná je aj v iných odvetviach ako v potravinárstve. Používa sa napríklad aj na výrobu bioetanolu, bioplastov a ďalších bioproduktov.
Poznáte históriu?
Možno ste to netušili, ale obľúbená pochúťka mnohých Slovákov pochádza z Ameriky, konkrétne z oblasti dnešného Mexika. Bola domestikovaná pôvodnými obyvateľmi pred viac ako 7 000 rokmi. Prvé archeologické dôkazy o pestovaní kukurice pochádzajú z Mexika a datujú sa do obdobia okolo 5000 rokov pred naším letopočtom. Kukurica bola dôležitou plodinou pre mnohé staroveké civilizácie ako Mayovia, Aztékovia a Inkovia, kde bola základnou potravinou.
Čítajte viac Milujete tekvicový prívarok? Letná klasika vás môže prekvapiť, stačí pridať toto... a bude mať úplne nový šmrncKde sa konzumuje najviac?
Jej rodisko Mexiku si zachovalo silnú náklonnosť ku kukurici a v kuchyni sa objavuje v rozličných formách. Od kukuričných placiek (tortill) cez tamales a polentu. V susediacich Spojených štátoch amerických je obľúbená aj ako kukuričné lupienky či popcorn a hominy. Africké krajiny a India sú známe používaním kukuričnej múky, z ktorej vyrábajú rôzne typické lokálne pokrmy.
Toto ste sotva tušili…
- okrem tradičnej žltej môže byť kukurica aj červená, modrá, fialová a dokonca aj viacfarebná.
- jeden klas kukurice má vždy párny počet riadkov zŕn.
- prvé zmienky o popcorne pochádzajú z predkolumbovského Mexika, kde bol používaný na ceremónie a ako jedlo.
- niektoré odrody kukurice môžu dosiahnuť výšku až 7 metrov.
- najväčší producenti kukurice sú USA, Čína a Brazília
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zdravá pizza podľa Vratka Sirágiho na Varecha.sk