„Obsahuje vitamíny ako napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín E, škrob, bielkoviny, tuky, celulózu. Z minerálov obsahuje napríklad draslík, horčík či fosfor,“ ozrejmila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

Kukurica je podľa odborníkov prospešná pre zdravú funkciu tráviaceho traktu, je bohatá na vlákninu. Pomáha tiež pri chudnutí – zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi. Potravina dozrieva na poliach v letných mesiacoch, no konzumovať ju možno celoročne. Predáva sa aj v mrazenej alebo konzervovanej podobe. Existuje tiež viacero druhov kukurice.

Cukrová sa pestuje na priamu konzumáciu, pukancová sa používa na výrobu popcornu a škrobnatá je zase vhodná na výrobu múky. Vyrába sa z nej aj sirup a olej a použiteľná je aj v iných odvetviach ako v potravinárstve. Používa sa napríklad aj na výrobu bioetanolu, bioplastov a ďalších bioproduktov.
Poznáte históriu?
Možno ste to netušili, ale obľúbená pochúťka mnohých Slovákov pochádza z Ameriky, konkrétne z oblasti dnešného Mexika. Bola domestikovaná pôvodnými obyvateľmi pred viac ako 7 000 rokmi. Prvé archeologické dôkazy o pestovaní kukurice pochádzajú z Mexika a datujú sa do obdobia okolo 5000 rokov pred naším letopočtom. Kukurica bola dôležitou plodinou pre mnohé staroveké civilizácie ako Mayovia, Aztékovia a Inkovia, kde bola základnou potravinou.

Kde sa konzumuje najviac?
Jej rodisko Mexiku si zachovalo silnú náklonnosť ku kukurici a v kuchyni sa objavuje v rozličných formách. Od kukuričných placiek (tortill) cez tamales a polentu. V susediacich Spojených štátoch amerických je obľúbená aj ako kukuričné lupienky či popcorn a hominy. Africké krajiny a India sú známe používaním kukuričnej múky, z ktorej vyrábajú rôzne typické lokálne pokrmy.
Toto ste sotva tušili…
- okrem tradičnej žltej môže byť kukurica aj červená, modrá, fialová a dokonca aj viacfarebná.
- jeden klas kukurice má vždy párny počet riadkov zŕn.
- prvé zmienky o popcorne pochádzajú z predkolumbovského Mexika, kde bol používaný na ceremónie a ako jedlo.
- niektoré odrody kukurice môžu dosiahnuť výšku až 7 metrov.
- najväčší producenti kukurice sú USA, Čína a Brazília
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zdravá pizza podľa Vratka Sirágiho na Varecha.sk