Aby ste si však počas leta skutočne aktívne oddýchli, mali by ste si dávať pozor na to, čo zjete. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky preto upozorňuje na nástrahy, ktoré sú počas dovolenkovania spojené so stravovaním. Na čo si dávať pozor, čo si radšej odoprieť a čomu sa určite vyhnúť? Tu sú odporúčania!
Čítajte viac Z chladničky ste vytiahli povädnuté šalátové listy? Jednoduchý trik a sú opäť čerstvéPiť nápoje (vrátane minerálnej a pramenitej vody a mlieka) len v originálnom balení, na kávu a čaj používať len prevarenú pitnú vodu alebo vodu zo spotrebiteľského balenia.
Konzumovať len dôkladne tepelne spracované jedlo (dôkladne uvarené a prepečené).
Nejesť neumyté surové ovocie a zeleninu; jesť len ovocie, ktoré sa dá ošúpať, resp. ovocie a zeleninu, ktoré sú dôkladne umyté pitnou (balenou) vodou, Vyhýbať sa konzumácii surového mäsa, surových rýb a surových morských živočíchov (vrátane šalátov z nich pripravených).
Čítajte viac Ako správne rozmrazovať hydinu a prečo mäso neumývať pod tečúcou vodou?Vyhýbať sa majonézam, vajíčkam, studeným misám.
Mlieko a mliečne výrobky jesť iba pasterizované, čiže riadne tepelne upravené (inak hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou).
Nekonzumovať jedlá, ktoré už raz boli zohriate.
V zahraničných destináciách nepoužívať na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody.
Čítajte viac Aká má byť správna konzistencia kopčekov zo zmrzlinárne? Tu je odpoveď! A čo takto vyrobiť si vlastnú mrazenú pochúťku? Recepty sú jednoduchéZvažovať, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu – pozrite si, či je zmrzlina hladká, bez kryštálikov ľadu alebo hrudiek nerozmixovaných surovín, či vonia po použitých surovinách; všimnite si, či sú prostredie predajne, pracovné plochy a náčinie čisté, či sú nádoby aj kornútky na zmrzlinu chránené pred znečistením, či personál používa jednorazové rukavice, prípadne, či má kornútok okolo seba obal, ktorý bráni jeho kontaminácii; porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou (množia sa tam mikroorganizmy).
Časté a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, prípadne použitie čistiacich výrobkov na báze alkoholu, umývanie zubov len pitnou (balenou) vodou.