Aj vy si ešte pamätáte na časy zo školských jedální či prázdnin u starej mamy, keď ste nad pokrmami ako tekvicový či zemiakový prívarok ohŕňali nosom. Je to zaujímavé, ale prívarky sú druhom jedál, ku ktorým sa láska objaví zvyčajne až neskôr. Možno je v nej kúsok nostalgie, možno zmena chutí, ako dospievame – ale prívarky sa časom zaradia u mnohých ľudí, ktorí ich ako deti radi nemali, medzi obľúbené pochúťky.
Čítajte viac (Ne)sadnite si, prosím! Vedci varujú: sedíme toľko, že naše zdravie trpí. Ako zmeniť návyky a vstať?V lete je sezóna tekvice, klasiky dopestovanej často na záhrade a tak je celkom logické, že sa prívarok objavuje aj na stole. Klasický recept s tekvicou a zemiakmi, v ktorom má nezastúpiteľnú účasť aj kôpor a smotana, však môžeme aj inovovať. Ako?
Pečenie tekvice
Pri príprave polievok alebo krémového pyré z tekvice typu hokaido je bežné, ak ich pred prípravou upečiete. Skúsiť to však môžete aj s klasickou tekvicou zo záhrady. Jednoducho ju ošúpte, očistite, nakrájajte tekvicu na kúsky, pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou a pečte v rúre pri 200°C, kým nebude mäkká a mierne zhnednutá. Pečenie tekvice pred pridaním do prívarku zvýrazní jej prirodzenú sladkosť a pridá bohatú, karamelizovanú chuť. Samozrejme, v samotnom procese varenia potom už nemusí stráviť toľko času na plameni. Zemiaky musíte pripraviť skôr.
Namiesto smotany…
Vyskúšať môžete napríklad kokosové mlieko. Jeho chuť dodá slovenskému prívarku nádych exotiky a závan ázijskej kuchyne. Pri použití kokosového mlieka môžete potom experimentovať s bylinkami. Namiesto kôpru napríklad s kurkumou alebo údenou paprikou či koriandrom.
Sladká bodka
Tekvica a zemiaky môžu dostať nový šmrnc, ak ku nim pri varení pridáte aj jablko alebo hrušku. Môžete ich nastrúhať na rovnakom strúhadle ako tekvicu. Prípadne nechať uvariť ošúpané a pokrájané na štvrtky. Pred dokončením prívarku ich vyberte a vidličkou roztlačte a zase naspäť do hrnca vráťte. Okrem novej chute získa prívarok aj hustejšiu textúru.
Čítajte viac Suchá ako zošúverená slivka? Pokožka v lete dokáže potrápiť, horúčavy nie sú jediný dôvod: Čo spôsobuje suchú pleť a ktorých 6 produktov vás zachráni?Kyslé prekvapenie
Nie je nezvyčajné dochucovať prívarok lyžicou octu. Skúste však okrem kyslosti v chuti dodať aj arómu. Napríklad použitím šťavy z citróna alebo trochou neošetrenej citrónovej alebo limetkovej kôry.
Recept na tekvicový prívarok so špeciálnym nádychom
Ingrediencie:
- 1 stredná tekvica, pečená
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 kúsok zázvoru (veľkosti palca), nastrúhaný
- 1 jablko, olúpané a nakrájané
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 čajová lyžička mletého rímskej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- 1/4 čajovej lyžičky údenej papriky
- Kôra z 1 citróna
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- čerstvý koriander, nasekaný (na ozdobu)
- opečené tekvicové semienka (na ozdobu)
- trochu čerstvej citrónovej šťavy
Príprava:
Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a jablko. Restujte, kým nezmäknú a nezačnú voňať, asi 5–7 minút. Primiešajte rímsku rascu, koriander, kurkumu a údenú papriku. Varte ďalšiu minútu, aby sa koreniny opražili. Pridajte pečenú tekvicu, kokosové mlieko a zeleninový alebo kurací vývar. Priveďte do varu a nechajte variť 15–20 minút, aby sa chute prepojili. Pridajte citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy. Dochutiť môžete soľou a korením podľa chuti. Nalejte prívarok do misiek a ozdobte čerstvým koriandrom, opečenými tekvicovými semienkami a prípadne ďalším prúžkom kokosového mlieka, ak chcete.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketový prívarok na Varecha.sk