Marhule skvele chutia a účinkujú na vrásky aj cholesterol

Chutné slovenské ovocie, ktoré sa svojimi účinkami môže pokojne porovnávať s vychytenými „zázrakmi“ kdesi z amazonských pralesov. Vychutnajte si ich chuť s pocitom, že robíte mnoho pre svoje zdravie. Pretože marhule prinášajú okrem sladkej chuti aj mnoho benefitov.

21.07.2024 00:00
Jednoduchý návod, ako ošúpať marhule rýchlo a... Foto:
Marhule majú vynikajúcu chuť, sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny.
debata

Chutné a zdravé

Marhule majú vynikajúcu chuť, sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny. Kombinácia živín mixuje zaujímavý prínos pre naše telo. Navyše sú tuzemské, takže si ich môžete vychutnať plne zrelé a tým maximalizovať ich potenciál. Preto ak ich uvidíte v obchode, určite sa neoplatí ich obísť.

Ideálne letné ovocie

Marhule sa môžu pochváliť veľkým množstvom betakaroténu. Vďaka nemu chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi aj pred UV žiarením a posilňujú obranyschopnosť kože i vlasov. Navyše marhule podporia opálenie a predĺžia jeho životnosť. V tele sa betakarotén premieňa na vitamín A, potrebný pre dobrý zrak, odolnosť pokožky aj zdravý rast. Preto sa odporúča v tehotenstve a malým deťom.

Prevencia pred rakovinou

Betakarotén z marhúľ je silný antioxidant, ktorý chráni pred rakovinou, dokonca dokáže spomaliť rast už vzniknutých nádorov, predovšetkým kože a pľúc. Protirakovinové účinky majú mať aj horké marhuľové jadrá. Obsahujú amygdalín, ktorý sa v tele bohužiaľ premieňa na jedovatý kyanid a aj malé množstvo môže spôsobiť nevoľnosť až otravu. Preto ostaňte radšej pri plodoch.

Jadierka si odložte na píling

Aby ste sa vyhli nežiadúcim účinkom jadierok, môžete si z nich pripraviť radšej píling. Vedci dnes skúmajú, ako prospešné látky z jadier izolovať bez toho, aby boli pre organizmus toxické. Kým na to prídu, podrvené jadierka využite na čistenie pleti. Prečistí najmä mastnú pleť a hlboké čierne póry. Tým zabraňuje vzniku akné.

púpava lekárska, koreň Čítajte aj Púpavu na záhrade nelikvidujte. Zužitkujte ju v kuchyni. Budete zdravší

Znížite cholesterol?

Vďaka vysokému obsahu draslíka chránia marhule srdce, čistia krv, zmenšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a dokážu znížiť aj škodlivý LDL cholesterol v krvi. Využite sezónu a doprajte si dva až tri plody denne. To je dávka, ktorá už má pre telo zmysel.

Zregeneruje pokožku po spálení

Marhule vám pomôžu aj v prípade, že ste to na slniečku prehnali. Spálené ramená, lýtka podráždené po holení aj čerstvé jazvy spasí maska ​​z marhúľ. Prezreté plody roztlačte alebo rozmixujte, pridajte lyžicu olivového oleja a vzniknutú kašičku naneste na postihnuté miesto. Koža sa upokojí a rýchlejšie zahojí. Na jazvy skvele pôsobí aj marhuľový olej.

Pomôže v boji s vráskami

Pri boji s vráskami pomáha kolagén, ktorý sa často dodáva pomocou výživových doplnkov či plastických zákrokov. Málokto ale vie, že kolagén si dokáže telo vyrobiť aj samo vďaka dostatočnému príjmu vitamínu C. Zaraďte preto do jedálnička nielen marhule, ale aj pomaranče, šípky, papriku, špenát alebo mrkvu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vitamín C #cholesterol #vrásky #UV žiarenie #marhule #betakarotén #vitamín A #starnutie pleti #marhuľa #spálená pokožka

+ Vyložíte nohy, vytvoríte si pohodlie domova pri obľúbenej beletrii.
Blíži sa koniec roka, čas na bilancovanie...

+ Pozor na zvýšený cholesterol. Zabudnite na vyprážané a mastné jedlá.
Nenechajte sa zlákať na súťaže cez...