Fio bankaFio banka

Toto nikdy nerobte s kuracím mäsom, pri bravčovom zase pozor na... medzi dôležité zásady varenia patrí aj ako správne vyčistiť dosku na krájanie

S mäsovými pokrmami v kuchyni sa objavujú aj isté riziká. Ak však budete dôslední a dbať na zásady správnej úpravy, určite sa im vyhnete. Prečítajte si však nasledujúce riadky. Možno vám prezradíme aj niečo, čo ste doteraz netušili.

02.07.2024 09:05
bravčové mäso, mäso, potraviny Foto:
Mäso sa v našich kuchyniach objavuje relatívne často.
debata (5)

Kuracie mäso

V slovenských kuchyniach sa používa často, no mnoho domácností napríklad nevie, že mäso nie je vhodné umývať pod tečúcou vodou. Akurát tak môže dôjsť k prenosu baktérií po kuchyni. Namiesto umývania mäso osušte papierovou utierkou. Pri úprave je dôležité, aby ste mäso dôkladne upravili. Musí byť vždy dobre prepečené, aby ste sa vyhli salmonelóze. Dôležité pravidlo, ak upravujete mäso so zeleninou či inými potravinami – používajte samostatnú dosku na krájanie kuracieho mäsa, aby ste predišli krížovej kontaminácii.

vitaminy Čítajte viac Multivitamíny vám život nepredĺžia, rozhodli vedci v novej štúdii. Šokuje však iný poznatok, položí miliardový trh s doplnkami výživy?

Bravčové mäso

Ďalšia obľúbená pochúťka slovenských domácností. Aj v tomto prípade je dôležité mäso dôkladne prepiecť. Odporúča sa panvicu dostatočne vyhriať, aby sa mäso hneď po umiestnení na ňu zatiahlo. Nepridávajte na panvicu príliš veľa mäsa naraz, aby sa teplota neznizila a mäso sa nezačalo dusiť namiesto opekania. Niektoré druhy bravčového mäsa, ako kotlety, môžu byť tvrdšie, takže je dobré ich naklepať.

Teľacie mäso

Aj pre udržanie jemnosti chuti teľaciny je dobré odstrániť prebytočný tuk, ktorý môže túto chuť narušiť. Opäť platí – pomôžte si papierovými utierkami a osušte s nimi mäso predtým, než ho začnete upravovať. Keďže je veľmi jemné, musíte dávať pozor a neprevariť ho, aby nezostalo suché a tvrdé. Po uvarení a pred servírovaním nechajte teľacie mäso pár minút odpočívať, aby sa šťavy rovnomerne rozptýlili.

Umývanie kuracieho mäsa nie je vhodné. Foto: SHUTTERSTOCK
hydina, mäso, umývanie, kura, kuchyňa Umývanie kuracieho mäsa nie je vhodné.

Ryby a morské plody

Zásada číslo jedna – dôležitá je čerstvosť. Ak ich kupujete sami na trhu (napríklad počas dovolenky pri mori), skontrolujte oči rýb (mali by byť jasné) a vôňu (nemala by byť príliš silná). Gril alebo panvica by mali byť dobre predhriate, aby sa ryby rýchlo opiekli a nezostali priľnuté. Úprava je v ich prípade veľmi rýchla, takže ich neprepečte, aby nezostali suché. Rovnako ako pri kuracom mäse, použite samostatné dosky na krájanie a náradie, aby ste predišli krížovej kontaminácii.

oliva, olivový olej Čítajte viac Gréci sa s ním natierali, v Taliansku ho pili: Olivový olej je pre zdravie hotový zázrak, ale mali by ste tiež vedieť, čo s ním nerobiť...

Na záver sa núka aj otázka, ako správne vyčistiť a vydezinfikovať drevenú dosku na krájanie, keď ste na nej predtým upravili mäso. Tu je pár trikov:

  • najprv odstráňte všetky veľké kúsky mäsa alebo iných zvyškov z dosky.
  • opláchnite dosku pod teplou tečúcou vodou, aby ste odstránili zvyšky potravín.
  • použite jemnú hubku alebo kefu a trošku jemného saponátu na riad.
  • drevenú dosku dôkladne vyčistite na oboch stranách, aby ste odstránili všetky nečistoty a baktérie.
  • na dezinfekciu použite roztok bieleho octu a vody (1:1) alebo citrónovú šťavu. Drevenú dosku postriekajte roztokom alebo citrónovou šťavou a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Ocot a citrón majú prirodzené antibakteriálne vlastnosti. Potom opláchnite dosku čistou vodou.
  • drevenú dosku osušte čistou utierkou a nechajte ju stáť vo zvislej polohe, aby sa dôkladne vysušila. Vyhnete sa tak vzniku plesní a baktérií.
  • pravidelne ošetrujte drevenú dosku minerálnym olejom určeným na kontakt s potravinami. Naneste olej na suchú dosku a nechajte ho vstrebať aspoň niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Toto ošetrenie pomôže predĺžiť životnosť dosky a chrániť ju pred vysušením a prasknutím.
  • neponárajte drevenú dosku do vody alebo ju neumývajte v umývačke riadu. Drevo môže absorbovať vodu, napučať a následne prasknúť.
  • nepoužívajte agresívne chemikálie alebo bielidlá, ktoré by mohli poškodiť povrch dreva a zanechať škodlivé zvyšky.
Video
Úžasne jednoduché jedlo, ktoré za pár minút nachystáte, šupnete do rúry a do trištvrte hodinky môžete podávať ako skvelý obed alebo večeru.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 5 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #Ryby #jedlo #kuchyňa #kuracie mäso #kuchynská linka #úprava #morské plody #bravčové mäso #teľacie mäso

+ Nezanedbávajte svoje zdravie, prechádzka v chladnom počasí pomôže.
Využite schopnosti, ktoré máte vysokým IQ a...

+ Budete vo výbornej kondícii, pokračujte v životospráve ako doteraz.
Spojíte príjemné s užitočným a vybavíte...