Dokonale chutné
Určite o tom nikoho netreba presviedčať, čerešne sú jednoducho výborné. A okrem toho, že chutia, spravia vám deň krajším. Z viac ako osemdesiatich percent tvorí čerešne voda, preto sú skvelé na osvieženie a hydratáciu organizmu. Avšak pozor, nezabudnite na staré dobré odporúčanie a na čerešne nepite. Sú totiž náchylné na kvasenie, a pokiaľ ich skonzumujete väčšie množstvo, s nápojmi si dajte na chvíľku pauzu, nech si nezarobíte na bolestivé kŕče v bruchu a črevné problémy.
Sladké sny z čerešní
Mávate počas leta horší spánok? Tak skúste čerešne. Sú bohaté najmä na draslík, ktorý je potrebný v boji s únavou a podráždením. V čerešniach nájdete aj bróm a prekvapivo hormón melatonín. Ten pomáha k hlbšiemu spánku. „Odborníci tvrdia, že čerešne môžu zvýšiť prirodzenú hladinu melatonínu v tele a štúdie naznačujú, že šťava z nich môže byť účinnou liečbou nespavosti. Napomáhajú dlhšiemu spánku, pretože zvyšujú prítomnosť tryptofánu, esenciálnej aminokyseliny, ktorú si telo samo nedokáže vyrobiť. No a tryptofán náš organizmus využíva na produkciu melatonínu a serotonínu,“ vysvetľuje nutričná špecialistka Amy Fischer.
Podpora pri cvičení
Ak počas pekných dní viac bicyklujete, beháte, chodíte na hory, tak čerešne poskytnú telu tú správnu podporu a lepšiu regeneráciu. Totižto toto malé ovocie zabraňuje poškodeniu svalov, opotrebovaniu kĺbov a kŕčom. Kyselina kremičitá zase pomáha spevňovať väzy.
Čítajte aj Ako skoncovať s prejedaním? Praktický návod, ktorý fungujeOchránia srdce
Jednej z odrôd sa dokonca hovorí srdcovky a ani ich tvar pripomínajúci srdce nedostali náhodou. Pre ľudské srdce sú správnou voľbou. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov, antokyanov a vitamínu C čerešne chránia bunky pred voľnými radikálmi, posilňujú cievy a srdce, pomáhajú čistiť krv, pečeň a obličky. Prispievajú tiež k znižovaniu krvného tlaku a chránia pred mŕtvicou, preventívne sa odporúča aj pitie nesladeného čerešňového 100% džúsu alebo čerstvo vylisovanej šťavy. Pomôže už 60 ml denne.
Boj proti rakovine
Čerešne údajne pôsobia vďaka obsahu flavonoidov a kyseliny ellagovej preventívne aj proti rakovinovému bujneniu. „Výskum zistil, že zlúčeniny nájdené v čerešniach pri laboratórnych testoch znižujú aktivitu buniek, vrátane rakovinových buniek pre rakovinu prsníka, hrubého čreva, pečene, pľúc, pankreasu a kože,“ hovorí Giuliana Noratto Stevens, vedecká pracovníčka na Texas A&M College Sciences.
Dobrá správa na záver. Z čerešní nepriberiete
Každý, kto si stráži líniu, bude nadšený, pretože čerešne, aj napriek svojej sladkej chuti, majú len 271 kJ na sto gramov. Navyše majú nízky glykemický index a obsah vlákniny podobný ako jablká alebo banány. A ešte pomáhajú znižovať zlý cholesterol. Čerešne sú navyše bohaté na farbivá antokyany. Tie znižujú množstvo tuku, ktorý sa ukladá v tele a cievach.