Bulgur
Veľmi stará a výživná obilnina, ktorá má aj v jedálničku modernej ženy svoje miesto. Vyrába sa z celých pšeničných zŕn, ktoré boli sparené či čiastočne uvarené, usušené a následne rozlámané. Ako tradičná prísada sa používa v stredomorskej kuchyni. Teda na miestach, kde ľudia žijú najdlhšie. Ide o celozrnnú obilninu, pretože sa vyrába z celého jadra pšenice. Bulgur je ľahko stráviteľný, nenáročný na prípravu. Iba sa povarí vo vode ako ryža. Pritom obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, ale tiež železa, horčíka a kyseliny listovej. Funguje ako skvelá prevencia srdcovo-cievnych ochorení, podporuje zdravé trávenie a prispieva k udržaniu optimálnej hladiny cukru v krvi.
Quinoa
Prastará rastlina, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Po uvarení vyzerá ako malé semienko a tiež sa tak chová. Použiť ju môžete do šalátov, rizota aj zapekaných pokrmov, prípadne na zahustenie polievok. Quinú zoženiete bielu, červenú a čiernu. Je plná vlákniny, prospieva teda črevám a tráviacemu systému. Obsahuje vitamíny skupiny B, množstvo horčíka, zinku, selénu a železa, ďalej tiež vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie pokožky a chráni organizmus proti škodlivým voľným radikálom. V neposlednom rade v nej nájdete aj omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny. Tak potrebné pre mozog aj celé telo.

Beluga
Čierna šošovica je perfektným jedlom. Má totiž nízky glykemický index, udržuje teda stabilnú hladinu cukru v krvi a prispieva k postupnému uvoľňovaniu inzulínu. Jej chuť je príjemne sladkastá. Pre svoju čiernu farbu ju niektorí nazývajú „kaviárom“. Nie je však tak drahá a pritom nabitá vlákninou, antioxidantmi, minerálmi aj vitamínmi skupiny B. Nemusíte ju pred varením namáčať, stačí len prepláchnuť a povariť vo vode zhruba 20 minút.
Amarant
Patrí medzi pseudoobilniny, čo znamená, že k nim nepatrí, ale v kuchyni sa využíva a upravuje úplne rovnako. Je bohatý na rastlinné bielkoviny a aminokyseliny, z vitamínov obsahuje najmä A, C, B a E a k tomu množstvo minerálov ako fosfor, vápnik a železo.
Vďaka tomu pomáha podporovať obehový systém, regulovať trávenie a spomaľovať starnutie organizmu. Amarantové zrná sú bezlepkové a ľahko stráviteľné, pričom majú široké možnosti použitia: do müsli, jogurtu či tvarohu, do šalátov alebo ako plnohodnotná alternatíva ryže či kuskusu. Obľúbená je aj amarantová múka, z ktorej vyrobíte sladké pečivo a koláče.