Viete, ako rozpoznať kvalitnú nebalenú zmrzlinu? Čo si na nej všímať a pri čom zbystriť? Úrad verejného zdravotníctva odporúča zamerať sa na nasledovné ukazovatele:
- Vôňa a chuť musia byť príjemné, charakteristické po použitých surovinách.
- Farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám.
- Konzistencia má byť hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (napr. ovocie, orechy).
Pri kúpe nebalenej zmrzliny si ďalej všímajte:
Čisté pracovné plochy a náradie a ich pravidelné umývanie,
Nádoby aj oblátky na zmrzlinu majú byť chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia.
Či pracovníci používajú jednorazové rukavice pri manipulácii so zmrzlinovým kornútkom, prípadne, či má kornútok okolo seba obal, ktorý bráni jeho kontaminácii.
Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou (množia sa tam mikroorganizmy).
Ak chcete spolu s vašimi deťmi zažiť príjemné chvíle plné očakávania, skúste si zmrzlinu pripraviť doma, podľa svojich preferencií. Napríklad vanilkovú:
Vanilková zmrzlina
2 zamrazené banány, 80 g čerešní (čerstvých alebo mrazených), 5 PL rastlinného mlieka podľa vášho výberu, 1 ČL mletej vanilky.
Banány pokrájame na 5 cm dlhé kúsky a necháme cez noc v mrazničke. Vyberieme ich z mrazničky tesne pred mixovaním, všetky ingrediencie vložíme do mixéra a zmixujeme, ihneď podávame. Viac jednoduchých receptov nájdete tu.
Alebo sa inšpirujte video-receptami z varecha.pravda.sk. Tu sú!
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca jahodová zmrzlina na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Broskyňová zmrzlina na Varecha.sk