Z chladničky ste vytiahli povädnuté šalátové listy? Jednoduchý trik a sú opäť čerstvé

Šaláty sú skvelou voľbou ako ľahký obed či večera. Zvädnuté listy a mdlá zelenina však dokážu od konzumácie odradiť aj tých menej náročných. Tu sú triky, ako udržať šalát vždy svieži a lákavý aj na pohľad!

07.06.2024 06:00
šalát, chladnička, zelenina Foto:
Ako oživiť povädnutý šalát?
debata

Správne umývanie a sušenie

Predtým, než sa pustíte do prípravy šalátu, je dôležité dôkladne umyť všetku zeleninu. Použite studenú vodu a jemne odstráňte nečistoty. Po umytí je kľúčové zeleninu dôkladne osušiť. Môžete použiť šalátovú odstredivku, ktorá odstráni prebytočnú vodu a zabráni vzniku vodnatej konzistencie.

Uchovávanie v chladničke

Šalát najlepšie vydrží v chladničke. Umiestnite ho do vzduchotesnej nádoby, kde bude mať dostatok miesta. Dôležité je, aby ste nádobu nepreplnili a nezabránili tak cirkulácii vzduchu.

Použitie papierových utierok

Papierové utierky sú skvelým pomocníkom pri udržiavaní čerstvosti šalátu. Položte jednu alebo dve utierky do nádoby so šalátom. Tie absorbujú prebytočnú vlhkosť a zabránia tak zvädnutiu listov. Utierky pravidelne vymieňajte, aby ste dosiahli najlepší efekt.

púpava, listy Čítajte viac Zbierate mladé listy púpavy? Naozaj sa po ne oplatí zohnúť, podporia nielen trávenie

Príprava na poslednú chvíľu

Ak je to možné, pripravujte šalát tesne pred podávaním. Čím kratší čas prejde od prípravy po konzumáciu, tým sviežejší bude. Ak si pripravujete jedlo vopred, pripravte si jednotlivé ingrediencie a skladujte ich oddelene. Šalát zmiešajte až pred podávaním.

reďkovky, reďkovka, šalát Čítajte viac Jarné reďkovky v šalátoch! Lahodná klasika aj exotika s avokádom a jahodami, tu sú recepty

Povädnuté listy?

Zelené listy už nie sú po vybratí z chladničky celkom čerstvé a zvädli? Potom ich jednoducho vložte do misky s vodou, v ktorej ste rozpustili 1 polievkovú lyžicu cukru. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a šalát opäť vyberte. Cukor dodá listom stratenú sviežosť.

Video
Vynikajúci zeleninový šalát so štedrou dávkou balkánskeho syra je skvelou prílohou k pečenému či grilovanému mäsu. Ale šopský šalát podávaný s hriankou či bagetou môže byť aj tipom na ľahký obed či večeru.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šopský šalát na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šalát #trik do kuchyne

+ Pomáhajte druhým, aby ste pocítili radosť z dávania a zmysluplnosti.
Uvedomíte si, že potrebujete vlastné...

+ Udržujte rovnováhu medzi prácou a oddychom, aby ste žili šťastne a spokojne.
Neustále zmeny na nehnuteľnosti...