Odstraňujete zelenú stopku pred umývaním?
To je chyba. Ak odstránite stopku pred umytím, môže na tomto mieste dužina nasiaknuť vodou, čo môže poškodiť intenzívnu chuť ovocia. Zelenú časť nechajte na jahodách a odstráňte ju až po umytí.
Umývate jahody pod tečúcou vodou?
Púšťate na jahody prúd vody? Nie je to dobrý nápad – prúd vody z kohútika je príliš silný na krehké ovocie. Týmto spôsobom sa môže poškodiť ich štruktúra a tiež strácajú veľa zo svojej jedinečnej arómy. Jahody aj so stopkou jemne vložte do misky so studenou vodou. Miskou potom jemne pohybujte, aby sa nečistoty uvoľnili. Potom jahody opatrne preložte do sita a nechajte ich odkvapkať.

Umyté jahody dávate hneď do chladničky?
Umyté jahody v chladničke strácajú svoju jedinečnú vôňu, najmä, ak sú už nakrájané. Navyše, vlhké jahody môžu rýchlejšie splesnivieť. Ak ovocie neplánujete konzumovať, skladujte jahody celé, so stopkou a neumyté v chladničke. Takto si zachovajú viac chuti.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Obrátené jahodové koláčiky z lístkového cesta na Varecha.sk