Pikantné korenie dodáva šmrnc miestnym ovocným nápojom aj štipľavý nádych ovocným a zeleninovým šalátom. Niet preto divu, že sa India stala svetovou veľmocou v oblasti produkcie a vývozu korenia, napísal server BBC News.
„Pre Indov je korenie ako paleta plná farieb,“ hovorí indická herečka Madhu Džaffrejová, ktorá sa začala venovať písaniu o jedle. „Z rovnakého korenia získavame rôzne odtiene vďaka tomu, že s ním niečo urobíme,“ dodáva. Inými slovami – korenie sa dá opražiť alebo namlieť na prášok.
Čítajte viac Chuť tejto mrkvovej polievky vás prekvapí! Spestruje ju totiž fenikelPodľa indických úradov krajina vyváža viac ako 200 druhov korenín a koreňových zmesí v hodnote štyroch miliárd dolárov približne do 180 krajín sveta. Samotný domáci trh má hodnotu ohromujúcich desať miliárd dolárov, čo z Indie robí najväčšieho spotrebiteľa korenia na svete.
Najnovšie sa ale objavujú obavy ohľadom bezpečnosti presláveného indického korenia. Singapur a Hongkong minulý mesiac zastavili predaj niektorých druhov korenín vyrábaných indickými spoločnosťami MDH a Everest Food Products, a to kvôli podozreniu, že v nich je zvýšený obsah etylénoxidu, pesticídu spôsobujúceho rakovinu.
Čítajte viac Ťažkosti s trávením? Nová štúdia prináša pozoruhodné zistenia o kurkumeTo ale nie je všetko. Pre možný obsah pesticídu produkty týchto dvoch populárnych značiek preveruje tiež americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), informoval hovorca úradu agentúre Reuters.
Analýza údajov amerických regulačných orgánov zistila, že od roku 2021 bolo v priemere 14,5 percenta amerických zásielok korenín značky MDH odmietnutých kvôli prítomnosti baktérií. Obe značky ale trvajú na tom, že ich výrobky sú bezpečné.
Znepokojenie vyjadrila aj Európska únia, keď objavila rovnakú rakovinotvornú látku vo vzorkách chilli papričiek z Indie. Správy uvádzajú, že vyšetrovanie začali aj úrady regulujúce potravinársky trh na Maldivách, v Bangladéši a v Austrálii.
To všetko je veľmi znepokojujúce. V prvom rade sú obe značky veľmi obľúbené a ľudia im dôverujú. Rodinná firma MDH, ktorá existuje 105 rokov a pôsobí v Dillí, ponúka škálu viac ako 60 druhov korenia. Spoločnosť Everest funguje 57 rokov a tvrdí, že je najväčším indickým výrobcom korenín a koreňových zmesí, ktoré vyváža do viac ako 80 krajín sveta.
Isté je, že toto nie je prvý prípad, keď sa zistila kontaminácia indického korenia. V roku 2014 testovala odborníčka na biochémiu Ipsita Mazumdarová v Kalkate obľúbené značky korenia, ktoré vyrábali – chilli, rascu, kari a garam masalu. V potravinárskych farbivách používaných na dodanie žiarivo oranžových alebo červených odtieňov korenia našla olovo.
A tento rok v apríli úrady pre kontrolu potravín a liečiv v Gudžaráte zabavili viac ako 60 000 kilogramov korenia, ktoré bolo „rezané“ lacnejšími prísadami. Išlo o chilli, kurkumu, koriander a masalu.
V reakcii na to indická federálna vláda nariadila všetkým štátnym vládam, aby vykonávali testy kvality. Indické ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že krajina má jedny z najprísnejších noriem pre maximálne limity rezíduí (MRL) na svete, pričom MRL pesticídov sa líšia podľa potravinárskych komodít a sú stanovené na základe prísneho vyhodnotenia rizík.
Zdá sa ale, že normy a ich dodržiavanie sú dve rozdielne veci. V roku 2022 upozornil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv na nedostatočné hygienické zázemie, skladovanie a požiadavky na čistotu v jednej z popredných indických tovární na výrobu korenín.
"India je po stáročia vývozcom korenia. V posledných rokoch však jej povesť upadá v dôsledku nedostatočnej pozornosti vlády. Zatiaľ nevieme, v akej fáze dochádza ku kontaminácii korenia. Poľnohospodári etyloxid nepoužívajú. Ide pravdepodobne o zvyšky po spracovaní po žatve, "povedal nezávislý výskumník a aktivista Narasimha Reddí.
„Nejde len o negatívnu pozornosť. Opakované prípady nadmerného výskytu rezíduí môžu mať dlhodobý účinok. V minulosti na niekoľko rokov poškodilo vývoz manga do USA zistenie, že plody obsahujú rezíduá pesticídov,“ dodal Reddí. Expertná skupina Global Trade Research Initiative (GTRI) so sídlom v Dillí sa domnieva, že nedávne obavy o kvalitu by mohli ohroziť polovicu indického vývozu korenia kvôli regulačným opatreniam v mnohých krajinách.
Pre milovníkov korenia na Západe zostáva pôvod týchto dochucovadiel v ich potravinách nejasný. "Myslím, že väčšina ľudí si neuvedomuje, odkiaľ ich korenie pochádza. Ja rozhodne nie a to používam korenia veľa! Bývam pár blokov od hlavnej indickej nákupnej štvrte Devon Avenue v Chicagu, kde si korenie kupujem. Predpokladám, že pochádza z Indie, ale nikdy som sa tým nezaoberala,“ povedala autorka špecializujúca sa na indickú kuchyňu Colleen Taylor Senová.