Chutná výživa z Číny
Hoci sa to nezdá, pretože dnes sa kivi pestuje po celom svete, hlavne v oblastiach s miernym podnebím, pôvod môžete hľadať v Číne, konkrétne v údolí rieky Yangtza. A hoci ho dnes poznáme len ako chutné ovocie, po stáročia sa ťažilo nielen z jeho chuti, ale hlavne prospešných vlastností. Na Ďalekom východe sa od pradávna používa napríklad na liečbu zubného kazu alebo paradentózy. Keď si ho doprajete aspoň dvakrát týždenne, posilníte imunitu, budete lepšie zaspávať a zlepšíte aj funkciu pľúc. K týmto záverom dospelo hneď niekoľko vedeckých štúdií.
Posilnenie tela
Kivi je doslova nabité vitamínom C. Možno neviete, že tohto vitamínu obsahuje viac ako pomaranče, jahody, maliny i červené ríbezle a jediný plod tak dokáže pokryť takmer celú odporúčanú dennú dávku pre dospelého človeka. Nájdete v ňom aj vitamíny B, D, E a K. Je bohatým zdrojom horčíka, železa a draslíka, ktorý podporuje kardiovaskulárny systém. Horčík je zase dôležitý pre správne fungovanie metabolizmu a zdravý nervový systém. Miniatúrne semienka potom obsahujú omega-3 mastné kyseliny a rad antioxidantov.
Čítajte aj Poznáme ju všetci, no málokto si ju dopraje denne. Škorica má zázračné účinkyBojuje proti civilizačným chorobám
Základ silnej imunity tvorí dobrý tráviaci systém. Plod kivi podporuje črevnú peristaltiku, teda činnosť čriev, čím zamedzuje zápche a funguje ako prevencia rakoviny hrubého čreva. A čo viac, vedci prišli tiež so zistením, že pravidelná konzumácia kivi znižuje hladinu krvného tlaku a pomáha chrániť srdce aj cievy. Okrem iného tým, že antioxidanty obsiahnuté v plodoch tohto tropického ovocia dokážu obmedzovať nadmerné zrážanie krvi a zároveň redukovať hladinu cholesterolu.
Vyhladí vrásky a vylepší zdravie
Vedci z Taiwan's Taipei Medical University prišli v rámci svojich štúdií so zistením, že kivi môže mať vysoko priaznivý vplyv na kvalitu spánku, pomáha pri nespavosti aj problémoch so zaspávaním. Nezanedbateľné sú aj „skrášľujúce“ účinky kivi. Vie vyhladzovať, vypínať a regenerovať pokožku, vďaka vitamínu E zabraňuje jej predčasnému starnutiu a tvorbe vrások. Živiny, ktoré kivi obsahuje, prispievajú k produkcii kolagénu v organizme, čím udržujú pleť pružnú a hydratovanú, vitamín E ju chráni pred poškodením slnečnými lúčmi a UV žiarením.
Kivi ako pleťová maska
Kvality kivi pre krásnu pleť netreba podporovať len zvnútra. Kivi dokáže pomôcť ženám aj v podobe pleťovej masky. Dužinu z polovice plodu kivi roztlačte v miske vidličkou, pridajte lyžičku tučného tvarohu, lyžičku prírodného bieleho jogurtu a pár kvapiek olivového či kokosového oleja. Premiešajte a zmes naneste na pleť tváre, krku alebo dekoltu. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom opláchnite vlažnou vodou. Takáto maska je veľmi osviežujúca a podporuje hladkosť a jemnosť pleti.