Hmotnosť pod kontrolou
Rozkošný tvar tekvice ju predurčuje na to, že nezostane nepovšimnutá pri našich každodenných nákupoch. Podobá sa arašidovému zrnku, len je niekoľkonásobne väčšia. Chutná zelenina s mäkkou dužinou je predurčená na prípravu polievok, omáčok, koláčov, smoothie, ale aj zmrzliny či rôznych nápojov. Maslová tekvica je ideálna do jedálneho lístka každého z nás, kto sa snaží udržať si štíhlu líniu. Približne jedna šálka nakrájanej surovej pochúťky má len 130 kilokalórií. Väčšinu tejto energie tvoria sacharidy. V spomínanej dávke je asi 7 gramov sacharidov, 3 g jednoduchých cukrov, 1 g bielkovín, 7 g vlákniny a žiadne tuky.
Vzácny typ vlákniny
Tekvica poteší ľudí, ktorých trápia ťažkosti s trávením. Pod túto jej ochranársku vlastnosť tráviaceho traktu sa podpisuje vláknina. Odporúčaná denná dávka tejto látky je až na úrovni minimálne 28 g, pričom nie je jednoduché ju získať zo stravy, ktorá je chudobná na ovocie, zeleninu či strukoviny. Pokiaľ zaradíme tekvicu do nášho stravovacieho plánu, poteší nás pravidelné vyprázdňovanie a zdravé črevá. Vláknina zároveň pomerne rýchlo odstraňuje cholesterol z nášho tela. Okrem toho udržuje rovnováhu cukru v krvi a navodzuje pocity sýtosti. Zaujímavé je, že maslová tekvica obsahuje druh vlákniny, ktorý má prívlastok prebiotická. Úlohou tejto látky je podpora rastu zdravých baktérií v črevách, čo sa prejavuje aj na rýchlejšom vstrebávaní vápnika, zlepšovaní imunity, ale aj pri zmierňovaní alergie.

Trojica účinných antioxidantov je top
S príchodom chladných jesenných dní dostáva zabrať aj pokožka. Výsledkom nízkych teplôt a vetra je suchá, dehydrovaná a podráždená pleť. Do skupiny pomocníkov pokožky sa jednoznačne radí aj spomínaná sezónna zelenina, ktorá na naše taniere prináša trojicu kľúčových látok potrebných pre zdravie pleti. Ide o vitamíny A, C a E. Nie je žiadnym tajomstvom, že je to séria účinných antioxidantov, ktoré si hravo poradia s hlavnou príčinou zápalov, voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Vitamín A podporuje nielen zdravé fungovanie očí či kože, ale považuje sa i za vitamín, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri stabilizovaní hmotnosti. Vitamín C si ľudské telo nedokáže vyrobiť, a preto ho potrebujeme prijímať zo stravy. Nepochybne je to vitamín, bez ktorého sa na jeseň a v zime nezaobídeme, pretože sme vystavení mnohým infekciám.
Farebný zázrak omladí pokožku
Okrem spomínaných živín sa tekvica pýši aj obsahom beta-karoténu. Ide o rastlinný pigment, ktorý farbí ovocie či zeleninu žltými, oranžovými či červenými odtieňmi. Hlavnou výhodou beta-karoténu je jeho schopnosť chrániť kožné bunky pred voľnými radikálmi. Za zmienku stojí aj vitamín C, ktorý pomáha pri tvorbe kolagénu, čím spevňuje pleť. Kolagén je bielkovina, ktorej tvorba sa v ľudskom tele znižuje po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života. Vitamín E má príznačný názov, elixír mladosti, dodá pleti potrebnú dávku vlhkosti a mladistvý vzhľad. Postará sa tiež o zjemnenie vrások, redukuje tvorbu pigmentových škvŕn. Zlepšuje tiež vitalitu a pohlavnú aktivitu.
Srdce si ju pochvaľuje
Niet pochýb o tom, že tekvica je vitamínovou bombou. Pochváliť sa však môže aj obsahom minerálnej látky draslík. Šálka tejto surovej zeleniny má približne 500 mikrogramov draslíka, čo nie je zanedbateľná časť celkovej dennej potreby uvedenej minerálnej látky. Draslík reguluje krvný tlak, upravuje srdcový tep a zlepšuje funkciu svalov. Podľa časopisu International Journal of Cardiology je potrebný na zníženie hladín krvného tlaku, čo priamo ovplyvňuje zdravie srdca. Nedostatok tejto mikroživiny vedie k zvýšenej tvorbe obličkových kameňov a rozpadu kostného tkaniva.