Základná potravina života
Už starovekí Egypťania považovali guľovitý tvar cibule a jeho vnútornú kruhovitú štruktúru za symbol večného života. Bola pre nich uctievanou rastlinou. V súčasnosti vedecké štúdie potvrdzujú, že neboli ďaleko od pravdy.
Obsahuje perfektný mix liečivých látok
Cibuľa je výborným zdrojom vitamínu C, flavonoidov, fytonutrientov a zlúčenín síry, ktoré robia naše telo odolnejšie voči mnohým chorobám a zdravotným ťažkostiam. Zároveň je skvelou zásobárňou mnohých minerálnych látok ako napríklad železo, zinok, síra, fosfor, vápnik, horčík, draslík, meď, sodík a jód.
Čo dokáže kúsok cibule
Ak sa chcete postarať o vaše zdravie a to nielen preventívne, ale aj v rámci nejakého toho jarného prechladnutia, stavte na každodenný kúsok cibule. Zo všetkého najlepšie je zjesť ju nalačno. Pokiaľ si ju dáte v čerstvom stave, pol hodiny pred jedlom, využijete jej sily v koncentrovanej podobe na maximum. Než si na samotnú cibuľu zvyknete, pridávajte si ju napríklad do šalátov, prípadne si ju môžete zľahka napariť. Vtedy si uchová väčšinu svojich cenných látok.
Čítajte aj Stačí za lyžicu na krásu i proti chorobámSpoľahlivé prírodné antibiotikum
Pretože cibuľa obsahuje alicín, vďaka ktorému je tiež štipľavá, je dokonalým bojovníkom proti nežiaducim vírusom a baktériám. Pomôže vám teda s prechladnutím, nádchou či kašľom. Všeobecne uľavuje od chorých dýchacích ciest.
Zlepší trávenie
Cibuľa je dokonalým zdrojom toľko potrebných prebiotík, ktoré sú výživou pre probiotiká a preto výborne vylaďuje trávenie. Je tak podporený rast a aktivita priateľských baktérií v hrubom čreve.
Pomôže aj s chudnutím
V prípade, že sa chcete zbaviť nejakého nadbytočného kila, môžete na cibuľu staviť aj v tomto prípade. Obsahuje totiž silný antioxidant kvercetín, ktorý nielenže priaznivo ovplyvňuje psychiku, ale pomáha aj zrýchľovať metabolizmus.
Zvyšuje imunitu
Pretože cibuľa obsahuje veľké množstvo vitamínu C a náležité minerály, radí sa k výborným prírodným posilňovačom celkovej imunity nášho tela.