Cibula nalačno? Zlá pre váš dych, unikátna pre zdravie

Cibuľa je nielen kráľovnou kuchyne, pretože je základom mnohých pokrmov. Nie každý ju však má rád pre špecifický zápach. No je aj liečebným prostriedkom s mnohými blahodarnými účinkami. Skúste si ju dopriať denne nalačno a doslova vás postaví na nohy!

27.04.2023 10:00
cibuľa - červená cibuľa Foto:
Cibuľa už v priemernom množstve funguje ako prevencia proti rakovine vaječníkov, hrtana či tráviaceho traktu.
debata

Základná potravina života

Už starovekí Egypťania považovali guľovitý tvar cibule a jeho vnútornú kruhovitú štruktúru za symbol večného života. Bola pre nich uctievanou rastlinou. V súčasnosti vedecké štúdie potvrdzujú, že neboli ďaleko od pravdy.

Obsahuje perfektný mix liečivých látok

Cibuľa je výborným zdrojom vitamínu C, flavonoidov, fytonutrientov a zlúčenín síry, ktoré robia naše telo odolnejšie voči mnohým chorobám a zdravotným ťažkostiam. Zároveň je skvelou zásobárňou mnohých minerálnych látok ako napríklad železo, zinok, síra, fosfor, vápnik, horčík, draslík, meď, sodík a jód.

Čo dokáže kúsok cibule

Ak sa chcete postarať o vaše zdravie a to nielen preventívne, ale aj v rámci nejakého toho jarného prechladnutia, stavte na každodenný kúsok cibule. Zo všetkého najlepšie je zjesť ju nalačno. Pokiaľ si ju dáte v čerstvom stave, pol hodiny pred jedlom, využijete jej sily v koncentrovanej podobe na maximum. Než si na samotnú cibuľu zvyknete, pridávajte si ju napríklad do šalátov, prípadne si ju môžete zľahka napariť. Vtedy si uchová väčšinu svojich cenných látok.

orechy - vlašské orechy Čítajte aj Stačí za lyžicu na krásu i proti chorobám

Spoľahlivé prírodné antibiotikum

Pretože cibuľa obsahuje alicín, vďaka ktorému je tiež štipľavá, je dokonalým bojovníkom proti nežiaducim vírusom a baktériám. Pomôže vám teda s prechladnutím, nádchou či kašľom. Všeobecne uľavuje od chorých dýchacích ciest.

Zlepší trávenie

Cibuľa je dokonalým zdrojom toľko potrebných prebiotík, ktoré sú výživou pre probiotiká a preto výborne vylaďuje trávenie. Je tak podporený rast a aktivita priateľských baktérií v hrubom čreve.

Pomôže aj s chudnutím

V prípade, že sa chcete zbaviť nejakého nadbytočného kila, môžete na cibuľu staviť aj v tomto prípade. Obsahuje totiž silný antioxidant kvercetín, ktorý nielenže priaznivo ovplyvňuje psychiku, ale pomáha aj zrýchľovať metabolizmus.

Zvyšuje imunitu

Pretože cibuľa obsahuje veľké množstvo vitamínu C a náležité minerály, radí sa k výborným prírodným posilňovačom celkovej imunity nášho tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamíny #vitamín C #cibuľa #minerály #antioxidanty #ako zvrátiť starnutie #antibiotikum

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...