Ako si vylepšiť smoothie extra dobrotami? Repa skrášľuje a čo pomáha pri chudnutí?

Pre a proti krémovému nápoju z ovocia a zeleniny. Mixované drinky sa používajú ako náhrada jedla, do diét, pri detoxikácií a na regeneráciu svalov. Existuje zopár šikovných trikov na to, ako si z tejto maškrty urobiť doslova lahodný potravinový zázrak.

13.05.2023 06:00
čučoriedky, koktejl, smoothie Foto:
Výskumy ukazujú, že čučoriedky sú nabité antioxidantami a obsahujú takisto veľké množstvo vlákniny.
debata

Ako zjesť tak veľa ovocia a zeleniny

Odborníci nás už desaťročia varujú, že lepšiu kondíciu získame konzumáciou približne piatich porcií ovocia a zeleniny každý deň. V praxi sa však toto diétne odporúčanie nedá ľahko aplikovať, keďže by sme spomínané druhy potravín museli jesť takmer pri každom dennom jedle. Smoothie je preto jeden z najjednoduchších spôsobov na zjedenie čo najväčšieho množstva ovocia a zeleniny počas dvadsiatich štyroch hodín. Väčšina týchto nápojov obsahuje bioaktívne zlúčeniny v podobe fytonutrientov a antioxidantov.

Pomôže mrkva i karfiol

Podľa autorky knihy From Burnout to Balance (Od vyhorenia k rovnováhe) Patrície Bannanovej si môžeme smoothie vylepšiť viacerými drobnými spôsobmi. „Pridaním mrazenej zeleniny ako je karfiol, tekvica či mrkva bude smoothie krémovejšie. Čerstvá listová zelenina, baby špenát a kel zabezpečia viac živín,“ hovorí odborníčka na výživu. Výskumy ukazujú, že konzumácia už malého množstva špenátu, listovej zeleniny či repy môže výrazne prispieť k zníženiu rizika srdcových chorôb, ale aj zlepšiť stav pokožky.

Chuť vylepší kakao i korenie

Odborníčka na športovú výživu Cynthia Sassová zase zdôrazňuje, že do smoothie si môžeme pridávať aj zložky, ktoré obsahujú vysoké množstvo antioxidantov. Ide o látky, ktoré likvidujú oxidačný stres a zápaly v ľudskom tele. V konečnom dôsledku tak bojujú nielen proti bežnej únave, ale aj vážnych kardiovaskulárnym či nádorovým ochoreniam. Nutričnú hodnotu mixovaného nápoja si zvýšime pridaním aromatických látok. Na vycibrenie chuti smoothie môžeme použiť kakaový prášok, zázvor, kurkumu, škoricu či vanilku. Smoothie majú v obľube aj ľudia s aktívnym životným štýlom. Napríklad športovcom poskytujú rýchlu hydratáciu, dostatočné množstvo kalórií, sacharidov a bielkovín na posilnenie svalovej hmoty.

Zdravie z kuchyne: Imunitu udržíte vo forme aj správnym jedlom. Vieme akým Čítajte aj Zdravie z kuchyne: Imunitu udržíte vo forme aj správnym jedlom. Vieme akým

Funguje pri chudnutí?

Smoothie funguje i ako skvelá náhrada jedla. Väčšinou ju používame v prípade, keď si nemôžeme v pokoji dopriať hlavné jedlo počas dňa. Zdravý krémový nápoj tak skvele poslúži na cestách či po športe, ale aj pri znižovaní hmotnosti. Pri redukcii telesnej váhy na jeho prípravu používame viac zeleninu než ovocie, pretože obsahuje podstatne menej cukrov. Na chudnutie môžeme použiť napríklad špenát, karfiol, cviklu, sladké zemiaky či tekvicu. Pokiaľ si chceme dopriať smoothie namiesto dezertu môžeme na jeho prípravu použiť čerešne, mango či bobuľovité ovocie, napríklad čučoriedky. Výskumy ukazujú, že čučoriedky sú nabité antioxidantami a obsahujú takisto veľké množstvo vlákniny. Netreba zabúdať, že zlepšujú trávenie ľudí a pomáhajú nielen pri zápche, ale aj pri hnačke. Drobné ovocie fialovej farby pomáha tiež v rámci prevencie chronických ochorení ako sú srdcové choroby či cukrovka 2. typu. Okrem toho zlepšujú zdravie mozgu a zraku.

Všetky živiny pokope

Pokiaľ potrebujeme energiu počas dňa, do smoothie si môžeme zakomponovať zdravé zdroje sacharidov. Ide predovšetkým o batáty, tekvicové pyré, datle, slivky, banány či jablká. Dostatočné množstvo bielkovín doplnia odtučnený grécky jogurt, nízkotučný tvaroh, ale zaujímavá je aj výživová hodnota tofu a bielej fazule. Zdrojom zdravých tukov v podobe omega-3 mastných kyselín sú orechy, arašidové maslo, avokádo a semená rastlín. Smoothie si máme skôr naplánovať do prvej polovice dňa, keďže ide nielen o výživný, ale aj kalorický nápoj. Pokiaľ sa venujeme športu v popoludňajších hodinách, miešaný ovocno-zeleninový drink si môžeme dopriať aj krátko po tréningu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #zdravá strava #vláknina #smoothie #ovocie a zelenina #bielkoviny #antioxidanty #smoothies #hlavné jedlo #srdcovo-cievne ochorenia

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...