Nielen dvaja víťazi šou Pečie celé Slovensko, Miňo Macuľa a Lucka Gyenesová, sa stretnú v stane už počas Veľkej noci. Súperov v zásterách bude viac – čítajte tu.
Ako to pred Veľkou nocou vyzerá u majstrov pekárov, čo sa objaví na ich stoloch ako pohostenie?
Čas pred sviatkami, čo sa pečenia a príprav pohostenia týka, patrí rozhodne k náročným obdobiam roka. Čo sa objaví na stole u víťazky 2. série sladkej šou? „Na Veľkú noc nesmie chýbať majonézový šalát, kopa šunky a klobás,“ vymenúva Lucka a už aj prezrádza, aké koláče či dezerty pečie pre šibačov. „Babičkine moravské koláče a moju Pavlovovej roládu.“ (recepty nájdete pod článkom).
Miňo plní počas sviatkov sladké želania svojich blízkych. A hoci na zákazku pečie v tomto čase ako odušu, ani doma nie je o jeho dezerty núdza. „Otec si stále žiada klasické medové rezy, tie musia byť, nechýbajú ani žĺtkové rezy. Podáva sa klasika, zemiakový šalát, údené mäso a veľkonočná hrudka z vajec a mlieka.“
Napečte na Veľkú noc podľa Lucky
Moravské koláčiky od babičky
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL octu
- 2 žĺtky
- 300 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 250 g masla
Postup:
- Všetko okrem masla spracujeme na hebké cesto, hneď vyvaľkáme na obdĺžnik, nastrúhame celé studené maslo, preložíme na tretiny a necháme kysnúť 20 minút.
- Vyvaľkáme znovu do obdĺžnika a preložíme, necháme odpočívať. Preklady robíme celkovo trikrát a vždy necháme podkysnúť 20 minút. Cesto poslednýkrát rozvaľkáme. Pokrájame na kocky a naplníme tvarohom. Vytvarujeme guľky, ktoré v strede zatlačíme a tak urobíme jamku na lekvár (ja som si pomohla štamperlíkom).Pečieme na 170 stupňoch Celzia 30 minút.
- Posypeme drobenkou.
Plnka
- 1 hrudkový tvaroh
- žĺtok
- citrónová kôra
- cukor podľa chuti
- hrozienka
- lekvár
Posýpka
- 50 g masla
- 50 g práškového cukru
- 80 g polohrubej múky
Pavlovovej roláda
Potrebujeme:
- 150 g bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 1 a pol lyžičky octu
- 1 a pol lyžičky škrobu
Postup:
- Je rovnaký ako pri klasickej Pavlovovej torte. Bielky trošku vyšľaháme a postupne pridávame cukor. Následne vyšľaháme dotuha na maximálnych otáčkach 7–10 minút. Pridáme škrob a ocot a znovu šľaháme ešte asi 1 minútu. Pečieme na papieri na pečenie pri 150 stupňoch Celzia 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier hlavou dole a stiahneme papier na ktorom sa piekol. Necháme chladnúť 15–20 minút. Naplníme krémom, ovocím (podľa výberu) a stočíme do rolády.
Krém
- 300 ml šľahačky
- 250 g mascarpone
- 2 a pol lyžice práškového cukru
- Všetko spolu vyšľaháme.