Roláda, ktorú budete chcieť mať na stole! Čo sa pečie na Veľkú noc u Lucky a Miňa, víťazov sladkej šou? Tu sú recepty

Ako to pred Veľkou nocou vyzerá u majstrov pekárov a čo sa objaví na ich stoloch ako pohostenie?

05.04.2023 11:00
Lucia Gyenesová a Miňo Macuľa Foto:
Veľkonočný špeciál - majstri pekári: Lucia Gyenesová a Miňo Macuľa.
debata

Nielen dvaja víťazi šou Pečie celé Slovensko, Miňo Macuľa a Lucka Gyenesová, sa stretnú v stane už počas Veľkej noci. Súperov v zásterách bude viac – čítajte tu.

Ako to pred Veľkou nocou vyzerá u majstrov pekárov, čo sa objaví na ich stoloch ako pohostenie?

Čas pred sviatkami, čo sa pečenia a príprav pohostenia týka, patrí rozhodne k náročným obdobiam roka. Čo sa objaví na stole u víťazky 2. série sladkej šou? „Na Veľkú noc nesmie chýbať majonézový šalát, kopa šunky a klobás,“ vymenúva Lucka a už aj prezrádza, aké koláče či dezerty pečie pre šibačov. „Babičkine moravské koláče a moju Pavlovovej roládu.“ (recepty nájdete pod článkom).

Veľkonočný špeciál - Petra Tóthová a Jožka...
Veľkonočný špeciál - zľava: Ďoďo Lukáč, Lenka...
+3Veľkonočný špeciál - majstri pekári: Lucia...

Miňo plní počas sviatkov sladké želania svojich blízkych. A hoci na zákazku pečie v tomto čase ako odušu, ani doma nie je o jeho dezerty núdza. „Otec si stále žiada klasické medové rezy, tie musia byť, nechýbajú ani žĺtkové rezy. Podáva sa klasika, zemiakový šalát, údené mäso a veľkonočná hrudka z vajec a mlieka.“

Napečte na Veľkú noc podľa Lucky

Moravské koláčiky od babičky

zväčšiť Foto: archív L. G.
Moravské koláčiky od babičky

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL octu
  • 2 žĺtky
  • 300 ml mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 250 g masla

Postup:

  • Všetko okrem masla spracujeme na hebké cesto, hneď vyvaľkáme na obdĺžnik, nastrúhame celé studené maslo, preložíme na tretiny a necháme kysnúť 20 minút.
  • Vyvaľkáme znovu do obdĺžnika a preložíme, necháme odpočívať. Preklady robíme celkovo trikrát a vždy necháme podkysnúť 20 minút. Cesto poslednýkrát rozvaľkáme. Pokrájame na kocky a naplníme tvarohom. Vytvarujeme guľky, ktoré v strede zatlačíme a tak urobíme jamku na lekvár (ja som si pomohla štamperlíkom)­.Pečieme na 170 stupňoch Celzia 30 minút.
  • Posypeme drobenkou.

Plnka

  • 1 hrudkový tvaroh
  • žĺtok
  • citrónová kôra
  • cukor podľa chuti
  • hrozienka
  • lekvár

Posýpka

  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 80 g polohrubej múky

Pavlovovej roláda

Potrebujeme:

  • 150 g bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 a pol lyžičky octu
  • 1 a pol lyžičky škrobu

Postup:

  • Je rovnaký ako pri klasickej Pavlovovej torte. Bielky trošku vyšľaháme a postupne pridávame cukor. Následne vyšľaháme dotuha na maximálnych otáčkach 7–10 minút. Pridáme škrob a ocot a znovu šľaháme ešte asi 1 minútu. Pečieme na papieri na pečenie pri 150 stupňoch Celzia 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier hlavou dole a stiahneme papier na ktorom sa piekol. Necháme chladnúť 15–20 minút. Naplníme krémom, ovocím (podľa výberu) a stočíme do rolády.

Krém

  • 300 ml šľahačky
  • 250 g mascarpone
  • 2 a pol lyžice práškového cukru
  • Všetko spolu vyšľaháme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pečie celé Slovensko

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...