5 dôvodov, prečo mať na tanieri každý deň mandle

Mandle patria k vysoko rozšíreným orechom a ich výhodou je okrem zdravotných benefitov aj priaznivá cena. V porovnaní s píniovými, pekanovými, či pistáciovými orechmi sú výrazne lacnejšie a pritom sú pre telo doslova ako prameň zdravia. Preto sa ich rozhodne oplatí dať si denne aspoň malú hrsť.

08.04.2023 16:05
mandle Foto:
Mandle svojim unikátnym zložením prispievajú k rozmanitému a vyváženému jedálničku.
debata

Super zásoba vitamínov

Mandle sú prospešné predovšetkým v prirodzenom stave. Jedna hrsť denne vás zasýti a pre telo bude najviac prospešná. Sú totiž bohaté na niektoré vitamíny. Najväčšie zastúpenie má vitamín E, mangán, horčík vitamín B2. Okrem toho môžeme spomenúť vysoký obsah vlákniny, medi a fosforu.

Redukujú tuky

Mandle svojim unikátnym zložením prispievajú k rozmanitému a vyváženému jedálničku. Disponujú vhodnou kombináciou tukov a bielkovín. Odporúčajú sa aj do redukčnej diéty, pretože sa skladajú z veľkej časti z bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Naopak obsahujú len minimum sacharidov. Pre v súčasnosti populárne nízkosacharidové diéty sú tak mandle skvelou voľbou.

Pomáhajú budovať svalstvo

Napomôžu vyrysovať peknú vyšportovanú postavu. Pretože síce pomáhajú redukovať zásobu tukov, ale súčasne vďaka vysokému obsahu proteínov pomôžu aj napriek redukčnej diéte orechy udržať svalstvo. Vysoký obsah tukov pritom pomôže zasýtiť. Pozor ale na to, že orechy sú pomerne kalorické. V prípade prejedania orechy teda môže okrem iných komplikácií nastať efekt opačný, a to priberanie na váhe. Takže striedmo s nimi a budete mať štíhlu aj vyšportovanú postavu.

5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské orechy Čítajte viac 5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské orechy

Mandle sú bohaté na antioxidanty

V niektorých štátoch sa dodnes pravidelná konzumácia určitých druhov mandlí odporúča napríklad ako prevencia proti vzniku rakoviny. Na maximalizáciu týchto účinkov sa odporúča konzumovať mandle celé – teda so šupkou. Mandle potom môžu mať pozitívny benefit na vašu pokožku, pomôžu odbúrať stres, znížia riziko vzniku niektorých chorôb a predĺžia život

Optimalizujú hladiny cholesterolu

Vďaka svojmu zloženiu má konzumácia mandlí priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Klesá hladina cholesterolu „nežiaduceho“ a naopak vzrastá hladina cholesterolu „dobrého“. Vďaka tomu pri dlhodobej konzumácii výrazne klesá riziko kardiovaskulárnych chorôb. Samozrejme mandle vám nezachránia srdce, ak budete mať každý deň vysmážané rezne, hoci aj s mandľami. Je lepšie stravovať sa zdravo a mandle takéto stravovanie dokonale podporia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #cholesterol #vláknina #bielkoviny #mandle #antioxidanty #vyvážená strava #fosfor #mangán #zdravé tuky #vitamín B2

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....