Super zásoba vitamínov
Mandle sú prospešné predovšetkým v prirodzenom stave. Jedna hrsť denne vás zasýti a pre telo bude najviac prospešná. Sú totiž bohaté na niektoré vitamíny. Najväčšie zastúpenie má vitamín E, mangán, horčík vitamín B2. Okrem toho môžeme spomenúť vysoký obsah vlákniny, medi a fosforu.
Redukujú tuky
Mandle svojim unikátnym zložením prispievajú k rozmanitému a vyváženému jedálničku. Disponujú vhodnou kombináciou tukov a bielkovín. Odporúčajú sa aj do redukčnej diéty, pretože sa skladajú z veľkej časti z bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Naopak obsahujú len minimum sacharidov. Pre v súčasnosti populárne nízkosacharidové diéty sú tak mandle skvelou voľbou.
Pomáhajú budovať svalstvo
Napomôžu vyrysovať peknú vyšportovanú postavu. Pretože síce pomáhajú redukovať zásobu tukov, ale súčasne vďaka vysokému obsahu proteínov pomôžu aj napriek redukčnej diéte orechy udržať svalstvo. Vysoký obsah tukov pritom pomôže zasýtiť. Pozor ale na to, že orechy sú pomerne kalorické. V prípade prejedania orechy teda môže okrem iných komplikácií nastať efekt opačný, a to priberanie na váhe. Takže striedmo s nimi a budete mať štíhlu aj vyšportovanú postavu.

Mandle sú bohaté na antioxidanty
V niektorých štátoch sa dodnes pravidelná konzumácia určitých druhov mandlí odporúča napríklad ako prevencia proti vzniku rakoviny. Na maximalizáciu týchto účinkov sa odporúča konzumovať mandle celé – teda so šupkou. Mandle potom môžu mať pozitívny benefit na vašu pokožku, pomôžu odbúrať stres, znížia riziko vzniku niektorých chorôb a predĺžia život
Optimalizujú hladiny cholesterolu
Vďaka svojmu zloženiu má konzumácia mandlí priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Klesá hladina cholesterolu „nežiaduceho“ a naopak vzrastá hladina cholesterolu „dobrého“. Vďaka tomu pri dlhodobej konzumácii výrazne klesá riziko kardiovaskulárnych chorôb. Samozrejme mandle vám nezachránia srdce, ak budete mať každý deň vysmážané rezne, hoci aj s mandľami. Je lepšie stravovať sa zdravo a mandle takéto stravovanie dokonale podporia.